English Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα Βιογραφικό Τα βιβλία Κουβέντες με τα παιδιά Κατάλογος έργων Σύνδεσμοι Καλώς ήρθατε
Μυθιστορήματα:
"Για την άλλη πατρίδα"
Οι Εκδόσεις τωv Φίλωv, 1978. 2η έκδoση Πατάκης, 1986 - 30η έκδ. 2019. 152 σελ.
Εικονογράφηση: Άννα Μενδρινού
ISBN: 960-293-237-Χ


Περίληψη:
Η οικογένεια του δεκάχρονου Τέλη γνωρίζει αναπάντεχα τι θα πει ξεριζωμός, πόλεμος, προσφυγιά. Μια ιστορία τραγικά επίκαιρη, γεμάτη περιπέτειες, που φανερώνει πόσο σκληρή μπορεί να είναι η ζωή για πολλά παιδιά στο σημερινό ταραγμένο μας κόσμο. Το βιβλίο βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά που συνέβησαν στη δεκαετία του 1970.


Κριτική:
"...΄Ενα συγκλονιστικό μυθιστόρημα υψηλής ανθρώπινης και εθνικής παιδείας".
Περιοδικό ΕΥΘΥΝΗ - Ιανουάριος 1979

"...Ο μικρός ήρωας, ο οποίος στα δέκα του χρόνια έχει μάθει κιόλας τι θα πει βία, καταπίεση, πόλεμος, θα νιώσει έτοιμος να παλέψει μαζί με τα παιδιά όλης της γης, για το χτίσιμο ενός καινούριου κόσμου, ελεύθερου, δίκαιου και ειρηνικού".
Δημήτρης Γιάκος, Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΟΘΗΚΗ - 7ος τόμος

«... Είναι από τα βιβλία που πολύ χρειάζονται στη σημερινή εποχή, κατά την οποία οι διακηρύξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα συγκρούονται με τη στυγνή καταπάτησή τους στην πράξη.»
Μ.Ι. Μαραθεύτης
Διευθυντής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Κύπρου
Λευκωσία, 13.1.1979

"Μακάρι να υπήρχαν και να διαβάζονταν απ' τους νέους τόσο όμορφα γραμμένα κηρύγματα ειρήνης κι ελευθερίας...".
Δημήτρης Μανθόπουλος, Δράμα, 2.3.1979

"...Ένας υπέροχος ύμνος στον άνθρωπο που αγωνίζεται για μια ελεύθερη πατρίδα, που πασχίζει για τη δικαιοσύνη και την ειρήνη ανάμεσα στους ανθρώπους, που νιώθει ν' αναβλύζει από μέσα του αγάπη για όλο τον κόσμο, τον κάθε άνθρωπο, κάθε πλάσμα πάνω στη γη... ΄Ενα συγκλονιστικό μυθιστόρημα, γεμάτο γνήσια ανθρωπιά...",
Χρίστος Κολιός, Περιοδικό ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΥΠΡΟΣ, τεύχος 223 - Απρίλης 1979

"... Αδρές, εντυπωσιακές, απάνθρωπες εικόνες ξεσπιτωμού, δοσμένες με δυνατή παρατήρηση, εναργή ψυχική ένταση των ηρώων και αφηγηματική τέχνη. Στιγμές μεγάλες όπου καταξιώνεται η ζωή σε περιπτώσεις ηρωισμού και θυσίας. Ο αγώνας για λευτεριά, για ειρήνη και δικαιοσύνη, για τις αξίες που νοηματίζουν τη ζωή, γοητεύει...".
Ιωάννης Γ. Θεοχάρης, Εφημερίδα ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ Ιωαννίνων - 14.3.1980 (αρ.φ. 4623)

"Το βιβλίο είναι πλημμυρισμένο από ανθρωπισμό και βαθιά κατανόηση της ανθρώπινης μοίρας. Και ο λόγος του κοφτερός, αστραφτερός και θαρραλέος, δηλαδή αληθινός προς όλες τις κατευθύνσεις".
Β.Δ. Αναγνωστόπουλος, ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ - Οι Εκδόσεις των Φίλων, 1982

 

Περισσότερα για το βιβλίο:  http://www.i-read.i-teen.gr/book/gia-tin-alli-patrida

http://www.sxolikivivliothiki.gr/book/gia-tin-alli-patrida

 


Συνδετικός κρίκος:

Τον Τέλη τον ξαναβρίσκουμε μεγάλο στα βιβλία Καναρίνι και μέντα και Ο κόκκινος θυμός. Τον συναντούμε και στα βιβλία Ποιος θα γράψει για το σκύλο μας και Το μυστήριο του καλοκαιρινού Αγιοβασίλη με πρωταγωνίστρια τη μικρή του κόρη, τη Νεφέλη. Εκεί επανεμφανίζεται ηλικιωμένη και η μητέρα του, η γιαγιά Νεφέλη, μαζί με την εξαδέρφη της, την Ελισάβετ Βεζούκα-Νόιγκερ, που ανταμώνονται έπειτα από μακρόχρονη αναζήτηση, από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εποχή που περιγράφεται στο Τραγούδι για τρεις.
Τα βιβλία της Λότης... Τα βιβλία της Λότης...
Powered by Conceptum S.A.
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα