English Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα Βιογραφικό Τα βιβλία Κουβέντες με τα παιδιά Κατάλογος έργων Σύνδεσμοι Καλώς ήρθατε
Διηγήματα για μεγάλους:
"Tα τέσσερα ταγκό"
Πατάκης, 1996. 2η έκδοση 1998
ISBN: 960-360-546-8


Περίληψη:
Διηγήματα πoυ τα συvδέει αδιόρατo vήμα, πρoσωπoγραφίες "καθημερινών" αvθρώπωv, πoυ o καθέvας τoυς βλέπει από τη δική τoυ σκoπιά τη ζωή και αvτιδρά διαφoρετικά. Όλoι ωστόσo έχoυv τηv αίσθηση πως είvαι παράταιρoι με τo περιβάλλov τoυς, τηv επoχή τoυς ή τηv κoιvωvία -μια κoιvωvία πoυ τη βλέπoυv vα ευvoεί τoυς θρασείς, τoυς μεγαλόσχημoυς, ακόμα και τoυς απατεώvες.Κριτική:
"Πέντε διηγήματα που τα συνδέει ένα αδιόρατο νήμα, εξεικονίζουν το παρόν και το παρελθόν απλών ανθρώπων του καιρού μας με αφορμή βιώματα που τους έχουν ανεξίτηλα σφραγίσει και καθορίσει, πρόσωπα που δείχνουν ολότελα διαφορετικά μεταξύ τους - συχνά παράταιρα με τον κόσμο, το περιβάλλον ή την εποχή τους - έχουν όμως κάποια κοινά στοιχεία. Είναι η κρυμμένη ευαισθησία, οι πληγές που μένουν από τις οδυνηρές εμπειρίες, η ενδόμυχη αναζήτηση διεξόδου κι ελπίδας για μια ζωή με νόημα. Πλευρές και καταστάσεις αναγνωρίσιμες συγκινησιακά, παρ' όλη την ιδιομορφία των χαρακτήρων, ίσως γι' αυτό και απρόσμενα οικίες στον αναγνώστη, που αναμφίβολα θα βρει κάτι δικό του τελικά στις ιστορίες αυτού του βιβλίου - ιδιαίτερα γιατί είναι ειπωμένες με λόγο ξάστερο, λιτό αλλά καίριο".
Περιοδικό BEST SELLER - Μάιος 1996

"... Η ουσιαστική γνωριμία της Λ.Π.-Α. με την ελληνική ζωή, δυναμωμένη από τη διορατικότητά της, κάνουν τα διηγήματά της εκφάνσεις καθημερινής ζωής με εναργή κοινωνικό χαρακτήρα. Εξεικονίζουν το σήμερα και το χθες των απλών, των ντόμπρων, των ίσιων ανθρώπων του καιρού μας με αφορμή τα βιώματά τους, τις προσωπικές συνήθειες, τις εμπειρίες, ό,τι ο καθένας τους έζησε έντονα και αυτό μπορεί να κατευθύνει σκέψεις, συναισθήματα, αντιλήψεις και αποφάσεις.... Η διηγηματογράφος μάς έχει δώσει μερικά από τα πιο δυνατά, τα πιο εναργή, τα πιο αληθινά, τα πιο καλογραμμένα νεοελληνικά διηγήματα. Η Λ.Π.-Α. είναι πεζογράφος οξυδερκής, ρεαλιστής στο βλέμμα, αρχοντική στην έκφραση, βαθύτατα λυρική, ασυμφιλίωτη με την περιττολογία, συνταιριασμένη με τη μοσχοβολιά και τη γεύση της βαθύτερης πηγής του μεγαλείου του ανθρώπου, της ψυχής!
Η διηγηματογράφος μπαίνει στον αυλόγυρο της ελληνικής ζωής με λεβεντιά, με άνεση, με κότσια, με ταλέντο, με δύναμη και χάρη. Παρατηρεί ολότητες και σημαδιακές λεπτομέρειες και τις ζωντανεύει. Η προσέγγιση των απλών ανθρώπων γίνεται από κοντά, με αγάπη, με καλοσύνη, με ανθρωπιά και συγκινεί. Κάθε σύνθεσή της κτισμένη γερά, γεμάτη από πολλούς ανθρώπους, γεμάτη πάθος, νοσταλγία, αλλά και καημό ζωής και δράσης. Ο μύθος των διηγημάτων της άριστα οργανωμένος, άρτια συγκροτημένος, ξεχωριστός για κάθε διήγημα. Με βάση αυτόν κινεί τους ήρωές της όπου μιλάει έξω απ' τα δόντια η συμπεριφορά, η ενέργεια, η δραστηριότητα, η ζωή...
Η Λ.Π.-Α. είναι χορτάτη από Γράμματα, διαθέτει τη δωρεά, πάθος για τον τόπο και τον άνθρωπο, λυγεράδα φαντασίας, άνεση αφήγησης με λόγο λαγαρό, λιτό αλλά καίριο, λαχτάρα ψυχής, καημό για ζωή γνήσιας ανθρωπιάς. Όλα αυτά έδωσαν αδερφικά τα χέρια και ζωντάνεψαν τη ζωοφόρο των διηγημάτων της, που δηλώνουν μια τάση προς την "ιδέα" με την Πλατωνική έννοια της λέξης, δηλαδή μια τάση προς την ουσία, την ποιότητα".
Ιωάννης Γ. Θεοχάρης, Εφημερίδα ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ Ιωαννίνων - 18-19.5.1996

Τα βιβλία της Λότης... Τα βιβλία της Λότης...
Powered by Conceptum S.A.
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα