English Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα Βιογραφικό Τα βιβλία Κουβέντες με τα παιδιά Κατάλογος έργων Σύνδεσμοι Καλώς ήρθατε
Μελετήματα:
"Μιλώvτας για τα παιδικά βιβλία"
Κασταvιώτης, 1983, 1987
ISBN: 960-03-0489-0


Περίληψη:
Ερωτήματα για το ρόλο του παιδικού βιβλίου, τα προβλήματα και τις ευθύνες των συγγραφέων παιδικών βιβλίων, καθώς και την αντιμετώπιση της παιδικής λογοτεχνίας από το κοινωνικό σύνολο εξετάζει αυτό το βιβλίο. Περιλαμβάνει επίσης εντυπώσεις από διεθνή συνέδρια της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ), όπου εξετάστηκαν συναφή θέματα.Κριτική:
"... Το περιεχόμενό του είναι η ανίχνευση ενός ολόκληρου κόσμου, του κόσμου του παιδιού σε αντιπαράθεση με τον κόσμο των μεγάλων. Η έκδοση αυτή έρχεται να καλύψει, σαν μία από τις πρώτες, ένα κενό.... Είναι επόμενο να διαβάζεται με ενδιαφέρον η υπόψη εργασία, τόσο για το περιεχόμενό της, όσο και για την επίδοση της συγγραφέα στο παιδικό βιβλίο. Και όσο προχωρεί ο αναγνώστης από κεφάλαιο σε κεφάλαιο, τόσο κατατοπίζεται για το πόσο αξιόλογο είναι το έργο τούτο, που αναφέρεται βασικά στους μεγάλους όταν πρέπει να σκεφτούν ότι πρόκειται να γράψουν και ν' απευθυνθούν στο παιδί... Η συγγραφέας παρέχει ένα πλήθος ψηφίδων με τις περιγραφές και τις συστάσεις και την εμπειρία των συμπερασμάτων της, για να γίνει η σύνθεση ενός αξιόλογου μωσαϊκού... Είναι όλο διαπιστώσεις και συμπεράσματα το έργο τούτο, που είναι σπάνιο στο είδος του, αλλά και αποτέλεσμα ωριμότητας, εμπειρίας και αγάπης της συγγραφέα για την αποστολή της, που είναι πολύ σημαντική".
Χ.Λ., Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 1.2.1984

"Πολύ εποικοδομητικό είναι το περιεχόμενο του βιβλίου της Λ.Π.-Α.... Στις εκατόν πενήντα μία σελίδες του νέου αυτού έργου της συγγραφέως, που έχει αφιερώσει το λογοτεχνικό της ταλέντο στις νέες ηλικίες, προβάλλονται εμφανέστατα τα ερωτήματα, που είναι πάντα καυτά για κάθε παιδαγωγό και γονέα, αλλά ιδιαίτερα για όσους ασχολούνται με τη συγγραφή βιβλίων για τα παιδιά.... Αποτελεί, κατά συνέπεια, πολύτιμο απόκτημα για κάθε οικογένεια, δάσκαλο, παιδαγωγό, συγγραφέα, βιβλιοθηκάριο, αλλά και για κάθε άνθρωπο, που προβληματίζεται κι ενδιαφέρεται για την εξωσχολική πνευματική τροφή των παιδιών του".
Ο Ιεροκήρυκας, Εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ - 10.2.1984

"...Πρόκειται για μια ολόκληρη θέση, μια στάση ζωής απέναντι στο παιδικό βιβλίο Ποιους σκοπούς εξυπηρετεί; Ποια πρέπει να είναι η "ιδεολογία" του; Τι ακριβώς χρειάζεται το παιδί; Τι ζητάει σ' ένα βιβλίο; Πώς νιώθει και πώς λειτουργεί ο συγγραφέας; Ποιοι διάμεσοι υπεισέρχονται ανάμεσα σ' αυτόν και στον αναγνώστη; Οι εντυπώσεις της από τα συνέδρια είναι πολύ ενδιαφέρουσες. Η Λ.Π.-Α. μάς μεταφέρει τις απόψεις συγγραφέων παιδικών βιβλίων από άλλες χώρες. Κι ακόμα ποιος προβληματισμός υπάρχει γύρω από τα τηλεοπτικά προγράμματα για παιδιά. Γιατί, μην ξεχνάμε, ο μεγάλος αντίπαλος του βιβλίου είναι η τηλεόραση. Ας συμμαχήσουν, λοιπόν, για το καλό των νέων ανθρώπων."
Πόλυ Μηλιώρη, Περιοδικό ΠΑΝΘΕΟΝ - τ.798, 13-26.3.1984

"... Μιλώντας για τα παιδιά βιβλία έχει να πει κανείς πολλά, αρκεί να ξέρει καλά τον τρόπο να το κάνει. Το βιβλίο αυτό δίνει πολλά χρήσιμα στοιχεία απ' αυτά που σχετίζονται με το παιδικό βιβλίο και το παιδί, την παιδική λογοτεχνία και την αποστολή της στη διαμόρφωση πνευματικών οριζόντων στον άνθρωπο από την παιδική ηλικία. ΄Οταν δεν καταθέτει δικές της απόψεις, μεταφέρει τις αντιλήψεις τρίτων αναπλασμένες και εμπλουτισμένες με τις δικές της εμπειρίες και γνώσεις, εκείνες τις γνώσεις που καθορίζουν ενεργά και δημιουργικά την παγκόσμια πολιτική γύρω από το παιδικό βιβλίο, στην οποία πρωτοστατούν συγγραφείς, παιδαγωγοί, βιβλιοθηκάριοι και έγκυροι μελετητές της παιδικής λογοτεχνίας. Στις σελίδες του περιέχονται πολλές δόσεις σοφίας. Δίνονται πολλές απαντήσεις στα αγωνιώδη ερωτήματα για την ανακάλυψη των συστατικών που κάνουν το καλό και ωφέλιμο βιβλίο για το παιδί... Το βιβλίο αποτελεί σύνθεση διαλέξεων, ανακοινώσεων, εισηγήσεων, ομιλιών της συγγραφέως που παρέδωσε τα τελευταία χρόνια. Το πλεονέκτημα που εμφανίζουν τα βιβλία, το υλικό των οποίων έχει κάνει τον κύκλο του με άλλες μορφές και ευκαιρίες, είναι πως έχει καταβληθεί ιδιαίτερη φροντίδα για την επιμέρους συγγραφή του τον καιρό που έγινε, πράγμα που κάνει τις πρωταρχικά αυτοτελείς τμηματικές παρουσιάσεις του να έχουν αυτοτέλεια, πληρότητα και εμβάθυνση, η οποία δεν παρουσιάζεται πάντοτε σε βιβλία γραμμένα μονομιάς και εξυπαρχής... Οι γονείς οι οποίοι ενδιαφέρονται για τα εξωσχολικά διαβάσματα των παιδιών τους θα βρουν πολλές απαντήσεις στα ερωτήματα που υποβάλλον σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται, θα μάθουν πολλά και θα προσανατολισθούν σωστά διαβάζοντας το βιβλίο που κάποιος που γνωρίζει πολλά για το παιδί και το παιδικό βιβλίο τους εμπιστεύεται."
Κυριάκος Ντελόπουλος, Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - 8.3.1984

"Η Λ.Π.-Α.... παρουσιάζει με πνευματική αξιοπρέπεια την αλήθεια. Σκοπός της είναι το πνευματικό φως στις πλευρές των θεμάτων της, όπου πολλές είναι αθέατες, άγνωστες, ανύπαρκτες σχεδόν ίσως και παρεξηγημένες πλευρές του παιδικού βιβλίου... ΄Ετσι τα λιμνάζοντα ύδατα κινούνται και συγχρόνως καθαρίζονται από την άγνοια, την ημιμάθεια, την παρεξήγηση, την πλάνη. Γνωστική αυτάρκεια, κριτική δεινότητα, αγάπη για τον άνθρωπο και ιδιαίτερα τον νέο άνθρωπο και το βιβλίο του, κοντά σ' ένα αναγνωρισμένο λογοτεχνικό ταλέντο, μάς έδωσε τη χρήσιμη προσφορά Μιλώντας για τα παιδιά βιβλία της Λ.Π.-Α., που τιμά την ίδια και τα Γράμματά μας."
Ιωάννης Γ. Θεοχάρης, Εφημερίδα ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ Ιωαννίνων - 14.4.1984


"... Το βιβλίο χρησιμεύει ιδιαίτερα σ' όσους ασχολούνται εντατικά με την εξωσχολική πνευματική τροφή των παιδιών".
Περιοδικό ΕΝΑ - Ιούνιος 1984

"...πρόκειται για μια θαυμάσια εργασία-μελέτη για τα παιδικά βιβλία, γραμμένη από μια ειδική στα θέματα της παιδικής λογοτεχνίας, ελληνικής και ξένης. Αξίζει το βιβλίο αυτό να διαβαστεί από τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και κάθε άνθρωπο που ενδιαφέρεται για το μέλλον της κοινωνίας μας, γιατί πολλά έχει να μάθει και να διδαχτεί".
Θ.Α. Νημάς, Εφημερίδα ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ Τρικάλων - 29.4.1989

"Η συγγραφέας, η οποία διακρίνεται για την καθαρότητα του κριτικού της λόγου και την ενδελεχή τεκμηρίωση των θεμάτων που αναπτύσσει, παραθέτει εδώ ένα πλούσιο θεματικό υλικό, το οποίο είναι βασισμένο σε δικές της εισηγήσεις σε τοπικά και διεθνή συνέδρια της ΙΒΒΥ και άρθρα της, αλλά πλουτισμένο με διεθνή βιβλιογραφία και επιλεκτικά ελληνική. Σίγουρα ένα σημαντικό βιβλίο, το οποίο βοήθησε και βοηθάει πολλούς να διαμορφώσουν άποψη για πολλά θέματα και δίνει πλούτο γνώσεων για την ιδέα που έχουν οι ξένοι, σε παγκόσμια κλίμακα, γι' αυτήν."
Β.Δ. Αναγνωστόπουλος, Περιοδικό ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - τ. 12, Χειμώνας 1988

Τα βιβλία της Λότης... Τα βιβλία της Λότης...
Powered by Conceptum S.A.
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα