English Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα Βιογραφικό Τα βιβλία Κουβέντες με τα παιδιά Κατάλογος έργων Σύνδεσμοι Καλώς ήρθατε
Μελετήματα:
"Η παιδική λoγoτεχvία στηv επoχή μας"
Κασταvιώτης, 1990
ISBN: 960-03-0489-0


Περίληψη:
Στο βιβλίο αυτό ο αναγνώστης θα βρει μια συνοπτική παρουσίαση της θέσης που κατέχει παγκόσμια η λογοτεχνία για παιδιά, εντυπώσεις από τρία διεθνή συνέδρια, σκέψεις για την κριτική της παιδικής λογοτεχνίας, πληροφορίες για το πώς αντιμετωπίζουν την παιδική λογοτεχνία οι ίδιοι οι δημιουργοί της, απόψεις για την επίπτωση των νέων μέσων επικοινωνίας στο διάβασμα και την επίδρασή τους στην παιδική λογοτεχνία, λίγα λόγια γύρω από τα εξωσχολικά βιβλία για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, αλλά και πολλά άλλα που ενδιαφέρουν όσους ασχολούνται με την παιδική λογοτεχνία και τη μελέτη της.Κριτική:
«... Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια σημαντική προσφορά στη μελέτη της παιδικής λογοτεχνίας. Δεν προσφέρει απλώς μια πολύ καλή ενημέρωση για τις σύγχρονες τάσεις και τα προβλήματα γύρω από την παιδική λογοτεχνία, αλλά και ανοίγει δρόμους κι επισημαίνει προοπτικές με τις εύσχτοχες παρατηρήσεις για το τι γίνεται λλού και στην Ελλάδα. Πέρα από το περιεχόμενο, το βιβλίο είναι κι ένα δείγμα ωραίου ελληνικού λόγου. Χάρηκα τη γλαφυρότητά του και απηλαυσα την καθαρότητα της σκέψεις, την πηγαία σαφήνεια και την ελκυστική διατύπωση.»
Μ.Ι. Μαραθεύτης, Φιλόλογος-Παιδαγωγός
τ. Διευθυντής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας της Κύπρου
Λευκωσία, 21.1.1991

"...Πρόκειται για καλοδουλεμένα κείμενα ομιλιών, διαλέξεων, άρθρων που δημοσιεύτηκαν από τη γνωστή λογοτέχνιδα Λ.Π.-Α. από το 1984-1989. Είναι μια γνήσια αναφορά και εκτίμηση της παιδικής λογοτεχνίας που βασίζεται στην επιστημονική γνώση του αντικειμένου στον Ελλαδικό και εξωελλαδικό χώρο. Μας κατατοπίζει υπεύθυνα και αντικειμενικά, ξέμακρα από εγκεφαλικές προεκτάσεις των γραφείων... Προσφέρει με ενάργεια γνώσεις και θέσεις που μας βοηθούν να ξεπεράσουμε τον ωχαδελφισμό και να περάσουμε στον όμορφο κόσμο του δέοντος. ΄Οχι με δασκαλισμούς, αλλά με υπεύθυνη γνώση και ελεύθερη επιλογή..."
Ιωάννης Γ. Θεοχάρης, Εφημερίδα ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ Ιωαννίνων - 5.2.1991

"... Η συγγραφέας είναι γνωστή από τα πολλά και ενδιαφέροντα λογοτεχνικά έργα της για παιδιά και για νέους, αλλά παράλληλα είναι και από τους ελάχιστους ανθρώπους του χώρου που προβληματίζεται σε εναρμόνιση με το τι συμβαίνει στο εξωτερικό... Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το όλο έργο ως ιδιαίτερα αξιόλογο, αλλά και αποδοτικό καθώς απευθύνεται σ' ένα πλατύτερο κοινό. Η Λ.Π.-Α. ξέρει να αφηγείται με απλότητα, ενώ παράλληλα αφήνει δίπλα στις προσωπικές της θέσεις, να υπάρχουν και άλλες απόψεις. Ο αναγνώστης του βιβλίου αποκτά μια σφαιρική γνώση του τι είναι λογοτεχνία για παιδιά και πώς αυτή σήμερα εκφράζεται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Και το ότι κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται μέσα σε 220 τόσες σελίδες, είναι γεγονός άξιο αναγνώρισης και συγχαρητήριων".
Μάνος Κοντολέων, Εφημερίδα ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ - 31 Μαρτίου 1991,
Περιοδικό ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - Τ. 21, ΄Ανοιξη 1991

"Η γνωστή και πολυδιαβασμένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων με το παρόν πόνημά της δίνει πληροφορίες για το παιδικό έντυπο στις χώρες που γνωρίζει και εκθέτει τις σκέψεις της, την άποψη και την πείρα της τη σχετική με την παιδική λογοτεχνία και τους δημιουργούς της. Με εικοσαετή σχεδόν αφοσίωση στην υπόθεση του παιδικού βιβλίου, η Λ.Π.-Α. στο καινούργιο έργο της μιλά για τη θέση που κατέχει στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως η λογοτεχνία για παιδιά...".
Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ- 28.7.1991

"... Η Πέτροβιτς, από τις κορυφαίες του είδους στη χώρα μας, μας δείχνει με το βιβλίο της αυτό και την πλούσια θεωρητική της παιδεία και κατάρτιση γύρω από το τεράστιο θέμα της παιδικής λογοτεχνίας".
Κώστας Σαρδελής, Περιοδικό ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ τ. 1550, 1.2.1992

Τα βιβλία της Λότης... Τα βιβλία της Λότης...
Powered by Conceptum S.A.
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα