English Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα Βιογραφικό Τα βιβλία Κουβέντες με τα παιδιά Κατάλογος έργων Σύνδεσμοι Καλώς ήρθατε
Μελετήματα:
" 'Οπως και στ' αηδόvια..." - Για τηv παιδική λoγoτεχvία χωρίς ψευδαισθήσεις
Πατάκης, 1995
ISBN: 960-360-399-6


Περίληψη:
Απόψεις για τη σημερινή αξία της παιδικής λογοτεχνίας και εντυπώσεις από διεθνή συνέδρια, όπου έντονος ήταν ο προβληματισμός για το σύγχρονο ρόλο των παιδικών λογοτεχνικών βιβλίων περιέχει ο τόμος αυτός.
Παράλληλα εξετάζει θέματα που αφορούν το παραμύθι, την πεζογραφία για παιδιά και νέους, το ρεαλισμό στα παιδικά βιβλία, τη σχέση παιδικής λογοτεχνίας και οικολογίας, τα παιδικά περιοδικά κ.ά.Κριτική:
«... Η μελέτη του μου έχει εμπλουτίσει τόσο τις γνώσεις όσο και την ευαισθησία για το παιδικό βιβλίο. Το διάβασα σχεδόν χωρίς διακοπές, όχι μόνο για το ενδιαφέρον που προκαλούσαν οι «διερευνήσεις» και οι «θέσεις» που αναπτύσσονται σε βάθος και πλάτος, αλλά και για την ευχρίστηση που γεννιέται στον αναγνώστη από τη γλαφυρότητα της έκφρασης και τη ζωντάνια της γλωσσικής διατύπωσης. Θα αναμένουμε και άλλα παρόμοια έργα, με τα οποία προάγαεται η θεωρητική μελέτη για την παιδική λογοτεχνία και υποβοηθούνται οι νέοι συγγραφείς να χαράξουν τον δρόμο τους".
Μ.Ι. Μαραθεύτης, Φιλόλογος-Παιδαγωγός
τ. Διευθυντής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας της Κύπρου
Λευκωσία, 15 Σεπτεμβρίου 1995

"... Η Λ.Π.-Α. είναι πολύ γνωστή και καταξιωμένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων, που έχει ασχοληθεί και με τη μελέτη της παιδικής λογοτεχνίας, αλλά και έχει επάξια αντιπροσωπεύσει τη χώρα μας σε διεθνείς κινήσεις και συναντήσεις για την παιδική λογοτεχνία. Στο βιβλίο της αυτό καταθέτει χωρίς ψευδαισθήσεις τις πολύ ενδιαφέρουσες προσωπικές της απόψεις για τη σημερινή αξία της παιδικής λογοτεχνίας και μεταφέρει απόψεις από διεθνή συνέδρια και προβληματισμούς για το ρόλο των παιδικών βιβλίων... Οι απόψεις και οι μαρτυρίες της αποτελούν υλικό για προβληματισμό και περαιτέρω έρευνα των θεμάτων της παιδικής λογοτεχνίας, ακριβώς γιατί προέρχονται από έναν ειδικό".
Κ. Μαλαφάντης, Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ, αριθ.357, Νοέμβριος 1995

"... ΄Ενα χρήσιμο βιβλίο, που ενημερώνει, προβληματίζει και ίσως θα δημιουργήσει αφορμή για περαιτέρω θεωρητικές προσεγγίσεις και συζητήσεις".
Θανάσης Καραγιάννης, Περιοδικό ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ - τ.384/1995

"... Θεωρώ σημαντικότατη και την προσφορά της συγγραφέως στη μελέτη του παιδικού βιβλίου, διότι μόνο ο δημιουργός μπορεί να διεισδύσει βαθύτερα στο δημιούργημα και μάλιστα όταν είναι δημιουργός του είδους, όπως εδώ η Πέτροβιτς. Το υπόψη βιβλίο χωρίζεται σε τρεις ενότητες... Το καθένα (θέμα), βέβαια, έχει το ενδιαφέρον του και τους στόχους του και το καθένα, στο τέλος του, έχει την ελληνική και ξένη, όπου χρειάζεται, βιβλιογραφία του, αλλά όλα χαρακτηρίζονται από μια αξιοθαύμαστη πυκνότητα ύφους και καίριας τεκμηρίωσης, αλλά και σαφήνεια και ευστροφία λόγου, ώστε το κάθε μελέτημα, η κάθε εισήγηση να αποτελεί (και αποτελεί) "το ουσιώδες και το τιμιώτατον ενός όλου", το οποίο υπάρχει, το βλέπεις, το διαισθάνεσαι ότι υπάρχει στη συγγραφέα κ. Πέτροβιτς. Γι' αυτό είπα προηγουμένως ότι έχει βαθύτατη γνώση του αντικειμένου της.... Τα μελετήματα του είδους αυτού αξίζει να διαβάζονται και από ανθρώπους που επιθυμούν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους γύρω από τη λογοτεχνία μας και την παιδεία γενικότερα. Ανοίγουν καινούργιους δρόμους στα πνευματικά ενδιαφέροντά μας σε συνάρτηση πάντοτε με το παιδί και τον σύγχρονο περίγυρό του, με τα καλά του και προπαντός με τους κινδύνους του..."
Κώστας Σαρδελής, Περιοδικό ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ - Τόμος 139, τεύχος 1647, 15.2.1996

Τα βιβλία της Λότης... Τα βιβλία της Λότης...
Powered by Conceptum S.A.
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα