English Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα Βιογραφικό Τα βιβλία Κουβέντες με τα παιδιά Κατάλογος έργων Σύνδεσμοι Καλώς ήρθατε
Μυθιστορήματα:
"Ο μικρός αδελφός"
Οι Εκδόσεις τωv Φίλωv, 1976, 1981 - 3η έκδοση Πατάκης,40η έκδ. 2018. 156 σελ.
Εικονογράφηση: Παύλος Βαλασάκης
Βράβευση:
Bραβείo της Γυvαικείας Λoγoτεχvικής Συvτρoφιάς
ISBN: 960-293-147-7

Μεταδόθηκε από τηv ΕΡΑ-4.
Μεταφράστηκε στα Iαπωvικά, Τόκιo: Yugaku-Sha, 1988Περίληψη:
Mε το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πόλέμου, ο δεκαεξάχρονος Άγγελος και ο μικρός αδελφός του, ο δωδεκάχρονος Αλέξανδρος, χωρίζονται ξαφνικά από τους γονείς τους. Υπόσχεση δίνει ο Άγγελος να πάει πίσω στη μάνα τους τον Αλέξανδρο, μα σέρνεται όμηρος στη γη του εχθρού και τον χάνει. Αγωνιώντας για την τύχη του αδελφού του, θα τον αναγνωρίζει στο πρόσωπο κάθε παιδιού που τον έχει ανάγκη. Θα τον ξαναβρεί, ωστόσο; Θα κρατήσει την υπόσχεση που έδωσε στη μάνα του; Το βιβλίο βασίζεται σε περιπέτειες και πραγματικά περιστατικά που συνέβησαν στη Μακεδονία από το 1916 ως το 1918.Κριτική:
"...Ζωντανό και καλογραμμένο βιβλίο..."
Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, 29.5.1976

"...Ένα θαυμάσιο παιδικό μυθιστόρημα γραμμένο με βαθιά ανθρωπιά και ευγένεια.".
Περιοδικό ΕΥΘΥΝΗ - Ιούνιος 1976

"... Το διάβασα; Όχι, το έζησα. Μοιράσθηκα έντονα τις δοκιμασίες - ανάμεσα από τα τραγικά καθέκαστα μιας οικογένειας - που στο πέρασμα των αιώνων στάθηκε συχνά η πικρή μοίρα του Γένους μας... Ταυτόχρονα, το αφήγημα ζωντανεύει μια εποχή που χρέος έχουμε να επαναφέρεται στη μνήμη των νεωτέρων, γιατί τονίζει φέρνοντας στο παρόν ιστορικά περιστατικά που δε θα 'πρεπε ν' αφανισθούν στο βάραθρο της Λήθης".
Γ. Ζωγραφάκης, Θεσσαλονίκη, 20 Ιουλίου 1976

"...Πρόκειται για ένα έργο που μέσα από τα άγρια εθνικά μίση προβάλλει το περιστέρι της ειρήνης όλο συναίσθημα και τον κλάδο της ελιάς όλο λογική".
Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 22.10.1976

"... Η παιδική μας λογοτεχνία κέρδισε ένα σπάνιο βιβλίο."
Τάκης Γκοσιόπουλος, Ραδιοφωνικός Σταθμός Μακεδονίας - εκπομπή 22.10.1976

"...Θα μπορούσε να γίνει ένα θαυμάσιο φιλμ. Κείνο όμως που κάνει το βιβλίο ξεχωριστό είναι το πνεύμα του... Τέτοιο έμπρακτο κήρυγμα αγάπης του πλησίον και ανθρωπιάς σπάνια βρίσκεται σε παιδικό βιβλίο... Θα ευχόμαστε να μπει σαν ελεύθερο ανάγνωσμα στις δύο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού".
Καλλιόπη Μουστάκα, Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ - 23.12.1976

"Πώς να χαρακτηρίσουμε παιδικό ένα μυθιστόρημα σαν τον Μικρό αδελφό, που διαβάζεται με απόλαυση κι από τους μεγάλους;... Στις 150 σελίδες του η κ. Πέτροβιτς, με την απλή γλώσσα της αλήθειας και της πραγματικότητας, έχει καταφέρει να συνδυάσει το πνεύμα της καλοσύνης με το πνεύμα του ηρωισμού, το αίσθημα του πατριωτισμού με το αίσθημα της ανθρώπινης αδελφοσύνης, την Ιστορία με την Τέχνη, τη συμφορά με την αισιοδοξία...".
Δημήτρης Γιάκος, Περιοδικό ΕΛΛΗΝΟΒΕΛΓΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ, Τεύχος 16-17/1977

"...Αποτελεί έξοχο συνδυασμό παιδικής λογοτεχνικής συγγραφής και ορθής αγωγής".
Μ.Ι. Μαραθεύτης, Φιλόλογος - Παιδαγωγός, Διευθυντής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας της Κύπρου - 26.4.1978

"... Το βιβλίο ολόκληρο είναι ένας ύμνος προς την αγάπη, την πανανθρώπινη ειρήνη και μια καταδίκη του πολέμου".
Μαρία Πυλιώτου, Περιοδικό ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ, Κύπρος - Νοέμβρης 1978

"... Η αγάπη και η αυτοθυσία που δεν ξέρουν σύνορα είναι που κάνουν το βιβλίο πολύτιμη πνευματική τροφή για τα παιδιά μας κι απαραίτητο για κάθε βιβλιοθήκη".
Περιοδικό ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟ, Κύπρος - Γενάρης/Φλεβάρης 1979

"...Οι μικροί αναγνώστες, μέσα από τις περιπέτειες αυτές, θα ζήσουν εμπειρίες και περιστατικά του πολέμου που οδηγούν όχι στα μίση και την αναμόχλευση εθνικών διαφορών, αλλά στη λαχτάρα για την ειρήνη και την καλόπιστη συμφιλίωση".
Εφημερίδα ΑΥΓΗ - 2.9.1984

"Συνιστώ ανεπιφύλακτα στα παιδιά της ηλικίας μου το βιβλίο αυτό. Διαβάζοντάς το θα ζήσουν ένα επίκαιρο μήνυμα..."
Σωτήρης Πλαστήρας, Μαθητής Γυμνασίου Εφημερίδα ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ Καρδίτσας - 24.10.1986


"... Η σιδερένια ενότητα του μύθου, η γοργή εξέλιξη, η θαυμάσια πλοκή, η αλήθεια και η πειστικότητα των χαρακτήρων, τα σπουδαία μηνύματα, όλα συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα γνήσιο λογοτέχνημα..."
Ηρακλής Καλλέργης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών (Τμήμα Νηπιαγωγών) - 11.1.1987

"Παιδικό βιβλίο που θυμίζει το είδος της δουλειάς της κλασικής Πηνελόπης Δέλτα, κι αναφέρεται σ' ένα τόπο ποτισμένο με δάκρυ και αίμα. Χωρίς σωβινισμό, χωρίς να δηλητηριάζει την ψυχή των νέων με πατριδοκαπηλία, το μυθιστόρημα αυτό εμπνέει και καθοδηγεί. Ο Μικρός αδελφός είναι υπόδειγμα χρυσής τομής ανάμεσα στον πατριωτισμό, την καλώς εννοούμενη παιδική λογοτεχνία και την ιστορική μυθιστορία".
Κ. Βαλέτας, Περιοδικό ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, τ. 101, 1988

Ο Μικρός αδελφός είναι από τα βιβλία που νικούν το χρόνο. Συνδυάζει την αλήθεια της ζωής με την αλήθεια της τέχνης... Τα πραγματικά γεγονότα, στα οποία βασίζεται, και οι περιπέτειες της ελληνικής οικογένειας αντικειμενικοποιούνται μέσα από τους δρόμους της τέχνης, ώστε να αποκτά η ιστορία μια τραγική επικαιρότητα, πέρα από το χρόνο και το χώρο".
Β.Δ. Αναγνωστόπουλος, Περιοδικό ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - τεύχος 3, Φθινόπωρο 1986

Περισσότερα για το βιβλίο: http://www.i-read.i-teen.gr/book/o-mikros-adelfos

http://www.sxolikivivliothiki.gr/book/o-mikros-adelfos


Συνδετικός κρίκος:

Tον Άγγελο Βεζούκα θα τον ξαναβρούμε, 40χρονο πατέρα πια, στο βιβλίο Τραγούδι για τρεις, όπου πρωταγωνιστεί η κόρη του Ελισάβετ. Και τον συναντούμε παππού στο Λάθος, Κύριε Νόιγκερ! με κεντρικό πρόσωπο τον εγγονό του Αλέξη Νόιγκερ, αρχαιολόγο και δάσκαλο των γερμανικών, δευτερότοκο γιο της Ελισάβετ.

Τα βιβλία της Λότης... Τα βιβλία της Λότης...
Powered by Conceptum S.A.
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα