English Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα Βιογραφικό Τα βιβλία Κουβέντες με τα παιδιά Κατάλογος έργων Σύνδεσμοι Καλώς ήρθατε
Μυθιστορήματα:
"Το μυστήριο του καλοκαιρινού Αγιοβασίλη"
Πατάκης, 2000 - 7η έκδοση 2015. 136 σελ.
Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση
ISBN: 960-378-817-1


Περίληψη:
Η μικρή Νεφέλη επιμένει πως είδε τον Αγιοβασίλη ντυμένο στα κόκκινα και φορτωμένο παιχνίδια να περνάει έξω από το σπίτι της Ιούνιο μήνα! Κανένας δεν την πιστεύει. Άλλοι την κοροϊδεύουν, άλλοι τη μαλώνουν, και η γιαγιά προσπαθεί να τη λογικέψει. Ώσπου μια μέρα ο καλοκαιρινός Αγιοβασίλης εμφανίζεται ξανά, αλλά εξαφανίζεται αμέσως πάλι, κρατώντας από το χέρι τον Φραγκίσκο, τον μικρό εξάδελφο της Νεφέλης. Μικροί μεγάλοι αναστατώνονται και περνούν ώρες φοβερής αγωνίας. Όταν όμως θα ξεδιαλύνει το μυστήριο, θα πιστεύουν όλοι πια τα λόγια της Νεφέλης και η γειτονιά θα ζήσει μια πρωτόφαντη καλοκαιρινή πρωτοχρονιά, μ' ένα πανηγύρι για όλα τα παιδιά του κόσμου - και ιδιαίτερα τα παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων.

Κριτική:
"Αλήθεια ποιες σκέψεις περνούν από το μυαλό ενός μικρού - αλλά και μεγάλου - παιδιού, σαν δει το κατακαλόκαιρο να κυκλοφορεί στο δρόμο ένας Αγιοβασίλης; ... Το μυστήριο του καλοκαιρινού Αγιοβασίλη είναι το πρόσχημα για να μας μιλήσει η γνωστή συγγραφέας Λ.Π.-Α. για τα Χριστούγεννα από μια άλλη πλευρά, μιλώντας για την προσφυγιά. Βιβλίο επίκαιρο και έξυπνα γραμμένο."
Β.Δ. Αναγνωστόπουλος, ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ Καρδίτσας - 23 Δεκ. 2000

«... αναδίνει ζεστασιά, ανθρωπιά και ειλικρίνεια, σμίγει τις σκηνές της καθημερινότητας με σημερινά προβλήματα όπως ο ξεριζωμός των ανθρώπων, ο ρατσισμός, η συνύπαρξη... Χρειάζονται τέτοια βιβλία τα σημερινά παιδιά, γιατί, ενώ νοιάζονται το περιβάλλον κι αγαπούν τα ζώα - και καλά κάνουν - καμιά φορά ξεχνούν το διπλανό τους... Μου άρεσε πάρα πολύ και η συνύπαρξη των διαφορετικών γενιών και το αβίαστο πέρασμα της ιστορίας...»
Αλεξάνδρα Ζερβού, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου

«Ένα μυθιστόρημα με πολλά απρόοπτα και εκπλήξεις. Και χιούμορ!»
Γιάννης Παπαδάτος, Περιοδικό UNICEF και κόσμος - τ.46. Φθινόπωρο 2001

«... τραβά και διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, ενώ τοποθετεί στις ορθές ελληνορθόδοξες διαστάσεις το θέμα του Αγιοβασίλη. Διάχυτος είναι επίσης ο ανθρωπισμός που μεταδίδεται στους νεαρούς αναγνώστες και οι οικογενειακοί δεσμοί.»
Μιχαλάκης Ι. Μαραθεύτης, Φιλόλογος-Παιδαγωγός
τ. Διευθυντής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας της Κύπρου - Δεκ. 2000

«... Γεμάτο αγάπη, ζεστά μηνύματα και τρυφερότητα. Μαζί μ' αυτά και η περιπέτεια, το μυστήριο... Μια ιστορία που μπορεί να συμβεί στο δικό μας τόπο...»
Μαρία Πυλιώτου
ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ - τεύχος 7 (334), Απρίλης - Μάης 2003

"... Το εύρημα της συγγραφέα: ένας κοκκινοντυμένος Άγιος Βασίλης μέσα στο καλοκαίρι, στην καρδιά της Αθήνας, σίγουρα κεντρίζει το ενδιαφέρον μας - πόσο μάλλον ενός πεντάχρονου κοριτσιού. Ο Αγιοβασίλης με τα δώρα στο σακί γίνεται η έμμονη ιδέα της Νεφέλης και όλοι οι άλλοι, μεγάλοι και ... μεγαλύτεροι απ' αυτήν προσπαθούν να την πεισουν ότι σφάλλει. Σ' αυτή τη σύγκρουση του "λογικού" με το "παράλογο", όπου το λογικό ταυτίζεται με τη συμβατική εκλογίκευση των μεγάλων και το παράλογο με την αγνότητα της παιδικής ψυχής που είναι ακόμη ανοιχτή σε θαύματα και ανατροπές των φυσικών νόμων και των κοινωνικών στεγανών υφαίνει η Λ.Π.-Α. με γνώση, φαντασία και παιγνιώδη διάθεση το πρώτο της θεματικό επίπεδο....Η υπερρεαλιστική αυτή εικόνα πέφτει σαν την πέτρα μέσα στη λίμνη του ... Τζ. Ροντάρι και προκαλεί το ξύπνημα της φαντασίας και το ξεδίπλωμα της δημιουργικότητας της συγγραφέα.... Η Λ.Π.-Α. με λόγο πυκνό, χιούμορ και ευαισθησία αποτυπώνει την παιδική ματιά πάνω στα πράγματα και την παιδική ψυχή. Η ικανότητά της να ζωντανεύει τους μικρούς της ήρωες πιστοποιείται τόσο στην έκφραση των αποριών τους όσο και στην αφέλεια, την ευπιστία και την καθαρή ματιά του ζωηρού, έξυπνου παιδιού... Η πρωτοτυπία στην προσέγγιση του θέματος ερείδεται τόσο στη σύνδεση του αγίου της αγάπης με τους πρόσφυγες μετανάστες όσο και στο δέσιμο των παραδόσεων για τον ΄Αγιο Βασίλειο με τη σύγχρονη καταναλωτική του εικόνα και τη θεωρία της σχετικότητας... Η διακειμενοκότητα είναι εμφανής σ' αυτό το βιβλίο. Το κείμενο "διαλέγεται" με κείμενα άλλων δημιουργών επωνύμων (Φ. Κόντογλου, Στ. Σπεράντσας, Αλ. Παπαδιαμάντης, Λάρυ Σίλβερμπεργκ, Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη, Ελένη Δικαίου, ΄Ελσα Χίου, ΄Αννα Γκέρτσου-Σαρρή, Αγγελική Νικολοπούλου) και ανωνύμων (κάλαντα ηπειρώτικα και ποντιακά) αλλά και με παλαιότερα κείμενα της Λ.Π.-Α....Ο επίλογος του βιβλίου, όπως και όλο το κείμενο, υπαγορεύοον επίλογο αυτής της εισήγησης. "All you need is love" τραγουδούσαν οι Beatles σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή του κυρίαρχου συναισθήματος της χριστιανικής πίστης. Αυτή η αγάπη φωτίζει το κείμενο..."
Δρ. Μαρία Τζαφεροπούλου
Από το βιβλίο του Β.Δ. Αναγνωστόπουλου (επιμ.) Το υφαντό της Πηνελόπης – διαχρονικές αναγνώσεις για το έργο και την προσωπικότητα της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου. Εργαστήρι Λόγου και Πολιτισμού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Βόλος 2008.

http://www.sxolikivivliothiki.gr/book/mystirio-toy-kalokairinoy-agiovasili


Συνδετικός κρίκος:

Σ' αυτή την ιστορία παίρνουν μέρος όλα σχεδόν τα μέλη των οικογενειών Ιακώβου και Νόιγκερ, που τα έχουμε κατά καιρούς συναντήσει στα βιβλία Για την άλλη πατρίδα, Λάθος, Κύριε Νόιγκερ!, Τραγούδι για τρεις, Καναρίνι και μέντα, Ποιος θα γράψει για το σκύλο μας. Και θα τα ξαναβρούμε στα βιβλία Τα τέρατα του λόφου και Ο κόκκινος θυμός.
Τα βιβλία της Λότης... Τα βιβλία της Λότης...
Powered by Conceptum S.A.
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα