English Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα Βιογραφικό Τα βιβλία Κουβέντες με τα παιδιά Κατάλογος έργων Σύνδεσμοι Καλώς ήρθατε
Μυθιστορήματα:
"Τα τέρατα του λόφου"
Πατάκης, 2002 - 9η έκδοση 2019. 168 σελ.
ISBN: 960-16-0422-7
Διάκριση: Υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 2003, Υποψήφιο για το Βραβείο Νεανικής Λογοτεχνίας 2003 του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ

Περίληψη:
Υπάρχουν τέρατα πραγματικά στις μέρες μας; Ή τα συναντάμε μόνο σε βιβλία με μάγους και σε ταινίες φαντασίας και φρίκης; Εκείνες τις αυγουστιάτικες μέρες, η δωδεκάχρονη Όλγα θα δει με τα μάτια της κάτι που δεν είχε φανταστεί ποτέ. Θα συναντήσει τέρατα αληθινά που ζουν ανάμεσά μας, που μισούν, μάχονται, ακόμη και δολοφονούν όποιον είναι «ξένος» ή διαφορετικός. Είναι μια ομάδα ρατσιστών, νεαρών Νεοναζί, που επιτίθεται στα προσφυγάκια και στα παιδιά των ξένων εργατών. Σ' αυτά τα παιδιά η Όλγα και η οικογένειά της δείχνουν ανθρωπιά, τρυφερότητα και κατανόηση. Θα γίνουν έτσι στόχος των ρατσιστών. Τις παραμονές ενός γάμου, για τον οποίο ετοιμάζονται όλοι ανυποψίαστοι, η Όλγα θα πέσει στα χέρια τους και θα ζήσει μια περιπέτεια που θα βάλει σε κίνδυνο τη ζωή της. Θα περάσει έναν εφιάλτη που θα της δείξει τι σημαίνει αγριότητα αλλά και τι θα πει θάρρος και τόλμη.


Κριτική:
«Μετρημένοι είναι οι συγγραφείς που γράφουν μυθιστορήματα για εφήβους. Αυτοί όμως που γράφουν έχουν διευρύνει τη θεματολογία τους παρουσιάζοντας ζητήματα κοινωνικού προβληματισμού με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν για τις πραγματικότητες που ενυπάρχουν στη σύγχρονη κοινωνία. Πιστεύοντας ότι οι διαφορετικές πλευρές της καθημερινότητας γίνονται περισσότερο απτές όταν πλέκονται μυθιστορηματικά (...) δίνουν ερεθίσματα στην πραγματική διάθεση που χαρακτηρίζει την εφηβική ηλικία για αναζήτηση, συζήτηση και γόνιμο προβληματισμό (...) Τα Τέρατα του λόφου είναι ένα αντιρατσιστικό πολιτικό βιβλίο για τους σκίνχεντ και τις νεανικές ομάδες των νεοναζί που δρουν στις γειτονιές της Αθήνας. Με ευθύτητα η συγγραφέας μιλάει για την ψυχολογία και τη δράση αυτών των ομάδων οι οποίες δεν θέλουν και πολύ για να περάσουν από τη λεκτική επιθετικότητα και τη διακόσμηση των τοίχων της πόλης με αντιδραστικά συνθήματα σε πράξεις ωμής βίας. (...) Τα στοιχεία για την ιδεολογία και τη δράση των ευρωπαϊκών ομάδων νεοναζί που αναφέρονται στο μυθιστόρημα δίνουν το απαραίτητο πλαίσιο για την κατανόηση από τους νεαρούς αναγνώστες αυτού του κοινωνικού φαινομένου, ενώ ταυτόχρονα θεμελιώνουν την πεποίθησή μας ότι αυτή η ακραία άποψη για την «καθαρή φυλετικά» κοινωνία είναι μια τεχνητή ιδεολογική κατασκευή απολύτως απορριπτέα».
Μαρίζα Ντεκάστρο, ΤΟ ΑΛΛΟ ΒΗΜΑ, Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου 2002

«... Το βιβλίο είναι δομημένο με τέχνη. Η αγωνία βήμα βήμα φτάνει στην κορύφωση... Ένα μυθιστόρημα με ενδιαφέρον θέμα κι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα πλοκή, που δεν αφορά μόνο τα μεγάλα παιδιά, αλλά κι εμάς τους μεγάλους».
Αγγελική Βαρελλά
Περιοδικό ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, τ. 7, Φθινόπωρο 2002

«...Ένα βιβλίο με γερή δομή και γλαφυρή γραφή που εκφράζει μια σημερινή πραγματικότητα».
Λίτσα Ψαραύτη, Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 14-15 Δεκεμβρίου 2002, «Βιβλιοδρόμιο», σελ. 28.

«... παρουσιάζει με τρόπο ρεαλιστικό ένα από τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας, αυτό που έχει να κάνει με το ρατσισμό και τη βία. Η Λ.Π.-Α. έχει μια συνεπή και ιδιαιτέρως σημαντική παρουσία στο χώρο της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Τα βιβλία της έχουν βοηθήσει να διευρυνθεί η θεματική της λογοτεχνίας των παιδιών και η ίδια να στήσει έναν εντελώς προσωπικό μυθιστορηματικό κόσμο. Οι ήρωές της κυκλοφορούν από το ένα στο άλλο μυθιστόρημά της, μεγαλώνουν, συνδέονται μεταξύ τους, δημιουργούν σχέσεις και αναθεωρούν απόψεις. Με αυτό τον τρόπο η συγγραφέας, πέρα από την προσωπική λογοτεχνική saga της, προσφέρει και την απόδειξη ότι τελικά λογοτεχνία και ζωή άνετα και αβίαστα συνυπάρχουν. Η Λ.Π.-Α. και με το τελευταίο της αυτό μυθιστόρημα αποδεικνύει ότι ξέρει τον τρόπο να συνθέτει ένα σύγχρονων προδιαγραφών έργο για μεγάλα παιδιά με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσφέρει κοινωνική ευαισθητοποίηση, αλλά και αναγνωστική απόλαυση».
Μάνος Κοντολέων, Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ, Νοέμβριος 2003, σελ. 118 (Πρόταση για το βραβείο νεανικής λογοτεχνίας 2003)

«Η συγγραφέας παρουσιάζει ένα οξύ πρόβλημα που υφέρπει στο υπογάστριο πολλών σύγχρονων κοινωνιών: τη βία εκείνη που έχει αποτρόπαιο νεοναζιστικό πρόσωπο. Ταυτόχρονα το βιβλίο αποτυπώνει μια διαπολιτισμική συλλογιστική. Ο ρεαλισμός των δρώμενων έχει διττή όψη. Η μία έχει σχέση με την έμμεση κριτική του κοινωνικού συστήματος και η άλλη με διεισδυτικό τρόπο εισχωρεί ως τα βάθη της κοινωνικής πρακτικής. Ταυτόχρονα το μυθιστόρημα δεικνύει μια άλλη συλλογιστική: εκείνη της αντίστασης, πολιτισμικής και κοινωνικής, απέναντι σε ό,τι εμποδίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη σύγχρονη πολυπολιτισμική της όψη. Να σημειώσουμε επίσης τον ικανό χειρισμό της γλώσσας, του ζωντανούς διαλόγους και την εναλλαγή των συναισθημάτων των ηρώων που αυξάνουν από κεφάλαιο σε κεφάλαιο την ένταση της πλοκής και την έκταση της περιπέτειας των δρώντων προσώπων. Κι επίσης να τονίσουμε για άλλη μια φορά τη διακειμενική εμπλοκή των πρώτων σε όλα τα μυθιστορήματα της συγγραφέωςκαι τη συνέχεια της πρακτικής τους στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα».
Γιάννης Σ. Παπαδάτος, Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ, Νοέμβριος 2003, σελ. 120. (Πρόταση για το βραβείο νεανικής λογοτεχνίας 2003)

“… Το εφηβικό αυτό ανάγνωσμα της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου είναι μια πραγματική σημερινή εικόνα, ένα βιβλίο που καταπιάνεται με ρεαλισμό με το μεγάλο αυτό κοινωνικό πρόβλημα, και επειδή πολλοί από τους ήρωες μας είναι γνώριμοι από άλλα μυθιστορήματα της ίδιας συγγραφέως, σε βάζει πολύ γρήγορα στην ιστορία μολονότι τα πρόσωπα που εμπλέκονται είναι πολλά. Τελικά σε κάνει να αναρωτιέσαι, πόσα τέτοια μεμονωμένα περιστατικά θα ταλανίσουν την κοινωνία, για να σταματήσουν τα τέρατα να μισούν, να καίνε, ίσως και να δολοφονούν όποιον είναι διαφορετικός;”
http://paramythotopos.blogspot.gr/2013/05/blog-post.html?spref=fb

Περισσότερα για το βιβλίο: http://www.i-read.i-teen.gr/book/ta-terata-toy-lofoy

 


Συνδετικός κρίκος:

Πρόσωπα από όλα σχεδόν τα προηγούμενα βιβλία και ιδίως από τα Ποιος θα γράψει για το σκύλο μας, Το μυστήριο του καλοκαιρινού Αγιοβασίλη και Στο τσιμεντένιο δάσος μετέχουν στην πλοκή του συναρπαστικού αυτού μυθιστορήματος, που θίγει ένα καυτό πρόβλημα της σύγχρονης εποχής.
Τα βιβλία της Λότης... Τα βιβλία της Λότης...
Powered by Conceptum S.A.
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα