English Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα Βιογραφικό Τα βιβλία Κουβέντες με τα παιδιά Κατάλογος έργων Σύνδεσμοι Καλώς ήρθατε
Μυθιστορήματα:
"Το παιδί από τη θάλασσα"
Πατάκης, 2009. 4η έκδ. 2018, 80 σελ.
Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης
ISBN:978-960-16-3070-0

Περίληψη:
Ο Φοίβος βρισκόταν με τον πατέρα του σ’ ένα πολυκατάστημα για ψώνια,  μα έφυγε για λίγο από κοντά του, πήγε να δει μια φουσκωτή βαρκούλα κι ύστερα δεν τον έβρισκε! ΄Αρχισε έτσι μια περιπέτεια που στάθηκε αφορμή να γνωρίσει «το παιδί από τη θάλασσα» -ένα προσφυγάκι που είχε χάσει κι αυτό τον πατέρα του. Με τα όσα πέρασε, ο Φοίβος έμαθε πράγματα που δεν είχε τύχει ν’ ακούσει ποτέ. Κι άλλαξε από τότε η ζωή του.


Κριτική:

«Η Λότη Πέτροβιτς έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε όλα τα είδη των παιδικών βιβλίων και για όλες τις ηλικίες. Στα βιβλία της δεν διστάζει να ασχοληθεί με θέματα που θεωρούνται δύσκολα για τις μικρές ηλικίες, είτε αυτά αφορούν τις διαπροσωπικές σχέσεις και τα συναισθήματα είτε είναι κοινωνικά όπως το θέμα αυτού του βιβλίου που αφορά τους  πρόσφυγες. Χωρίς να απλοποιεί το θέμα, το τοποθετεί στο επίπεδο των παιδιών ηλικίας μέχρι 9 χρονών, δουλεύοντάς το μέσα από τις εμπειρίες δυο συνομήλικων ηρώων (…) Η συγγραφέας αναπτύσσει το θέμα «πρόσφυγες» περιγράφοντάς το με ακρίβεια, ρεαλισμό και χωρίς ψεύτικους συναισθηματισμούς. Ισορροπώντας το γραπτό της, παρουσιάζει με φυσικότητα και σαφήνεια την περιπλοκότητα του ζητήματος καθώς αναφέρει όσα στοιχεία χρειάζονται για να γίνει κατανοητή η νομική κατάσταση και η ψυχολογία του πρόσφυγα Χασάν και αρκετά για τη δράση των ανθρώπων στη χώρα υποδοχής. Το παιδί από τη θάλασσα εισάγει τα παιδιά σε ένα από τα πολύ σοβαρά σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα. Είναι ένα πολυεπίπεδο ανάγνωσμα,  λογοτεχνικό βιβλίο και παράλληλα βιβλίο κοινωνικής αγωγής.»
Μαριζα Ντεκάστρο
Εφημ. ΤΑ ΝΕΑ – ένθετο: Βιβλιοδρόμιο, 2.5.2009.

«Δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς σ’ ένα παιδί για τους πρόσφυγες, να του εξηγήσει τη διαφορά τους με τους μετανάστες, να του κάνει γνωστά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τέτοιου είδους θέματα μοιάζουν δυσκολονόητα και ίσως δεν μπορούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών. Πρέπει ο συγγραφέας να έχει τη γνώση, το ταλέντο και τον τρόπο να τα εντάξει σε μια ιστορία που θα  κάνει τους μικρούς αναγνώστες να ταυτιστούν με τους ήρωες τόσο, ώστε να τους αγαπήσουν και να τους κατανοήσουν πραγματικά. Η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, στο βιβλίο της Το παιδί από τη θάλασσα, δεν καταφέρνει απλά κάτι τέτοιο μόνο, αλλά  πηγαίνει ακόμη παραπέρα, συγκινώντας, εμπνέοντας και ενεργοποιώντας όποιον διαβάσει την ιστορία του μικρού Χασάν από το Αφγανιστάν. Χρησιμοποιώντας ενδιαφέρουσα και καθόλου απλουστευμένη γλώσσα, ειλικρίνεια, τέχνη στην κλιμάκωση της αφήγησης με αφορμή τη συνηθισμένη ιστορία ενός παιδιού που χάθηκε σε πολυκατάστημα, γνωρίζει στους αναγνώστες της τον πόνο και τα βάσανα του ξεριζωμού από την πατρίδα και τους παρακινεί να δράσουν, παίρνοντας στα χέρια τους αυτό που τους ανήκει:  το δικαίωμα σε ένα καλύτερο μέλλον… Το παιδί από τη θάλασσα είναι ένα σύγχρονο ανάγνωσμα για παιδιά, χωρίς να είναι “παιδικό”. Έχει την ιδιαιτερότητα να συνδυάζει τον ρεαλισμό με την ευαισθησία μέσω του μοναδικού ύφους της Λότης Πέτροβιτς και την ικανότητα να αγγίζει βαθιά μικρούς και μεγάλους. Μόλις η ιστορία τελειώνει, αρχίζει το παιχνίδι, κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιοποίηση των εκπαιδευτικών και κοινωνιολογικών προεκτάσεων της ιστορίας. Το μολύβι του Σπύρου Γούση ζωντανεύει τις λέξεις με μια σειρά από εκπληκτικά σκίτσα, που κρατούν την ισορροπία μεταξύ τρυφερότητας και σκληρής πραγματικότητας, ενώ ταυτόχρονα επεκτείνουν και αναδεικνύουν το κείμενο. Είναι ένα βιβλίο αξιόλογο και διαβάζεται ευχάριστα.»
Νατάσα  Καρακατσάνη, συγγραφέας, συνεργάτιδα του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Εφημερίδα ΝΕΟΣ ΤΥΠΟΣ, Βόλος, 31.5.2009

http://www.sxolikivivliothiki.gr/book/paidi-apo-ti-thalassa


Τα βιβλία της Λότης... Τα βιβλία της Λότης...
Powered by Conceptum S.A.
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα