English Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα Βιογραφικό Τα βιβλία Κουβέντες με τα παιδιά Κατάλογος έργων Σύνδεσμοι Καλώς ήρθατε
Μυθιστορήματα:
"Αμίλητη αγάπη"
Πατάκης, 2014, 3η έκδοση 2019. 160 σελ.
Διάκριση: Υποψήφιο για το βραβείο του περιοδικού Αναγνώστης 2015 και το βραβείο Public.
ISBN: 978-960-16-5503-1


Περίληψη:
Τρεις έφηβοι –ο Θέμης, η ΄Ολγα, η Ειρήνη- τρεις φίλοι με διαφορετικούς χαρακτήρες, διαφορετικές ανάγκες και προσδοκίες, γίνονται μια «αχώριστη τριάδα» για ν’ αντιμετωπίσουν τη βία και τη βαναυσότητα που προκαλεί στον περίγυρό τους ο σχολικός εκφοβισμός και ο νεοναζισμός. Οι προσπάθειές τους θα φέρουν αποτέλεσμα, τι θα γίνει όμως με τα δυνατά αισθήματα που κρύβουν οι δύο από τους τρεις, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να μιλήσουν γι’ αυτά; Μια ιστορία πραγματικής φιλίας και απέραντης αγάπης.


Κριτική:

«…Η Αμίλητη Αγάπη είναι λουσμένη στο φως του "ξανθού ήλιου" που πάντα υπόσχεται μια νέα ημέρα, φιλοτεχνημένη από τα χρώματα της αγάπης. Μια ξεχωριστή ρομαντική ιστορία με πολλαπλά κοινωνικά κι ανθρωπιστικά μηνύματα, που σίγουρα θα συγκινήσει και είναι ιδανικό ανάγνωσμα για εφήβους, αλλά και για ενήλικες ακόμη. από μια Λότη Πέτροβιτς που καθιστά την πένα της ακούραστη παραστάτιδα στις αγωνίες της κοινωνίας.
Έλλη Δέδε, http://stonasterismotouvivliou.blogspot.gr/2016/06/blog-post_69.html

«…Η λογοτεχνική δεξιοτεχνία και η συγγραφική οξυδέρκεια της Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου είναι γνωστή στους αναγνώστες της, είτε είναι έφηβοι είτε ενήλικες. Στο νέο της βιβλίο απολαμβάνει κανείς και τα δυο αυτά, καθώς παρακολουθεί την πορεία τριών εφήβων που τους δένει μια δυνατή φιλία. (…) Η συναισθηματική κατάσταση των ηρώων περιγράφεται με ιδιαίτερη αληθοφάνεια και ο έφηβος αναγνώστης μέσα από την πλοκή, μπορεί να ερμηνεύσει και να κατανοήσει συμπεριφορές, να πάρει απαντήσεις σε ερωτήματα που πιθανά θα έχουν απασχολήσει τον ίδιο, αλλά και να βρει διεξόδους και λύσεις σε προσωπικά του αδιέξοδα. Ο Όλγα, ο Θέμης και η Ειρήνη. Το πλαίσιο της γνωριμίας τους, το σχολικό περιβάλλον με το απειλητικό κλίμα, ο έρωτας, οι ανυπόστατες αλλά καθ’ όλα φυσιολογικές εφηβικές εικασίες, η τόλμη των νέων, η αγωνιστικότητα, το πνεύμα αλληλεγγύης, η επιμονή και το αίσιο τέλος είναι στοιχεία που σκιαγραφούνται στα 14 κεφάλαια του εφηβικού μυθιστορήματος. Οι λέξεις της Πέτροβιτς που συνθέτουν το μυθιστόρημα αυτό, αναμφίβολα είναι «…η γύρη στ΄άνθη των πραγμάτων», φράση του Μπόρις Νόβακ, Σλοβένιου συγγαφέα, την οποία έχει σημειωμένη η Ειρήνη στο κόκκινο τετραδιάκι της και στην οποία ανατρέχει γιατί εκφράζει τα συναισθήματά της...»
Τασούλα Τσιλιμένη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Ηλ. περιοδικό ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, τ.114 - Καλοκαίρι 2014.


«…“…ένας ύμνος στη φιλία και στην αληθινή αγάπη. Η καταξιωμένη συγγραφέας, ακόμα μια φορά, μας γοήτευσε από τις πρώτες σελίδες, που πλημμυρίζουν από ανθρωπιά και ευαισθησία. Με τη γνωστή μαστοριά της κατάφερε να μας πείσει ότι «οι λέξεις είναι η γύρη στ' άνθη των πραγμάτων», όπως λέει ο Σλοβένος συγγραφέας Μπόρις Νόβακ. Το βιβλίο διαβάζεται απνευστί από τους εφήβους, αλλά θα το απολαύσουν και οι μεγάλοι....»
Λίτσα Ψαραύτη, http://diastixo.gr/kritikes/efivika/2728-amiliti-agapi

“Βιβλίο άρρηκτα δεμένο με την εφηβική φιλία αλλά και με τον έρωτα. Τον έρωτα που φοβάται να φανερωθεί σ’ αυτήν την ηλικία , μήπως και υπάρχει απόρριψη, αλλά που σαν «ειπωθεί» γίνεται ακόμα δυνατότερος και συχνά παντοτινός. Ο Θέμης, η Όλγα, η Ειρήνη, ο Γρηγόρης και οι τρεις « Νταήδες» συνθέτουν ένα υπέροχο νεανικό μυθιστόρημα κατάλληλο για εφήβους και μεγάλους, ύμνο στην φιλία, στον έρωτα και στην αντιμετώπιση δυσκολιών. Γραμμένο με μαεστρία και πλοκή τέτοια που μόνο οι πολύ μεγάλοι συγγραφείς ξέρουν. Κι εμείς ξέρουμε επίσης πόσο πιο δύσκολο είναι να γράφει κανείς βιβλία για παιδιά και νέους”.
Ελένη Μπετεινάκη
http://www.cretalive.gr/culture/view/ta-paramuthia-tou-sabbatou34/179713

“…Η συγγραφέας καταπιάνεται πάντα με θέματα που απασχολούν τον έφηβο, θέματα κοινωνικά που με μαεστρία γίνονται η αφορμή για μια εφοδιαστική ανάγνωση και καταγράφει μέσα από αυτά, τον παλμό του εφηβικού προβληματισμού, με τρόπο αβίαστο αλλά ισχυρό. Συναρμολογεί λέξεις, μέσα στις οποίες η ελληνική γλώσσα ζωντανεύει λιτά και απολαυστικά.
Το βιβλίο είναι γραμμένο με τη φρεσκάδα και την ορμή της νεανικής εκφοράς. Μεταδίδει έτσι την αισιοδοξία της νεότητας των ηρώων του και ταυτόχρονα προβληματίζει και ανασταίνει συναισθήματα και εμπειρίες. Και μοιάζει να αρέσκεται η συγγραφέας σε ένα παιχνίδι με τον αναγνώστη της, κατατάσσοντάς το στην εφηβική λογοτεχνία. Επειδή, ενώ το βιβλίο προορίζεται για τους εφήβους, αναμφίβολα είναι ένα ανάγνωσμα που μπορεί να λειτουργήσει με τον ίδιο μορφωτικό τρόπο και στους ενήλικες αναγνώστες του και η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου στοχεύει εξίσου και σ’ αυτούς με τη βαθιά συναίσθηση ότι μόνο όταν ξαναβρούμε την εφηβική αθωότητα μέσα μας μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να αλλάξουμε ό,τι δεν αποδέχεται η συνείδησή μας. Εξάλλου, διαβάζεται από όλους με το ίδιο, αμείωτο ενδιαφέρον και γίνεται η αφορμή για ένα πλούσιο αναγνωστικό ταξίδι.»
Τέσυ Μπάιλα http://www.culturenow.gr/29031/vivlio-loth-petrovitsandroytsopoyloy-amilhth-agaph

“…Μια λογοτεχνική ιστορία που έχει γραφτεί από τη σπουδαία λογοτέχνιδα Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου. Μια πλούσια ιστορία που από τον τίτλο και μόνο και στη συνέχεια από την πρώτη της σελίδας προκαλεί τον αναγνώστη και τον εντάσσει αβίαστα στον εφηβικό κόσμο που η συγγραφέας, δοκιμασμένη χρόνια σε όλες τις φόρμες με μεγάλη επιτυχία, έχει στήσει. Η ιστορία της καταγράφει το σημερινό γίγνεσθαι αυτής της γενιάς και με τη λογοτεχνική δεινότητα της συγγραφέως η πλοκή, οι διάλογοι, το σκηνικό, οι παρουσία των ηρώων της αποκτούν δύναμη και απογειώνουν την ιστορία. Η Αμίλητη αγάπη δίπλα στη Σκιά της πράσινης βασίλισσας, αλλά και μαζί με όλους τους άλλους τίτλους βιβλίων της συγγραφέως προικίζουν την ελληνική παιδική και εφηβική λογοτεχνία για πάντα.”
Έλενα Αρτζανίδου, e-magazine http://www.thinkfree.gr/opinions/95188

«…Ξέρει η συγγραφέας πού αρχίζει και πού τελειώνει ο λόγος ενός ταλαντούχου κοριτσιού που δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που εμφανίζεται μέσα στο βιβλίο: ένα ευαίσθητο, διαβασμένο και ερωτευμένο νέο κορίτσι που μας παρασύρει στον κόσμο του. Το ξέρει αυτό η συγγραφέας και καταφέρνει να μας το δώσει με την απλότητα και την αμεσότητα που φτιάχνουν μέλι οι μέλισσες: χωρίς να σφίγγονται. Και έτσι, το ζητούμενο αρμονικής σύζευξης μυθοπλασίας, δομής, σχεδιασμού χαρακτήρων και γλώσσας, υπερβαίνει κατά πολύ την απλή αφήγηση ενός ακόμα love story για τηνέιτζερς. Γίνεται ένα ανθεκτικό και διαχρονικό crossover βιβλίο, που σημαίνει βιβλίο για όλες τις ηλικίες.[…]
Ξέρει η συγγραφέας τη γλώσσα της αγαπημένης της έφηβης ηρωίδας και ούτε σε μια σελίδα δεν προδίδεται ξένος λόγος αλλά ούτε και δήθεν «μοντερνιές» που θα κολάκευαν έναν κάπως λιγότερο απαιτητικό αναγνώστη… Μπορεί να μας νευριάζει λίγο η Ειρήνη με την έλλειψη αυτοπεποίθησης που εκδηλώνει περιστασιακά. Μας έχει όμως συμμάχους της στο μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου και καταλαβαίνουμε την προσπάθειά της να αποδιώξει τους φόβους της και να μάθει πού επιτέλους κλίνει η ερωτική προτίμηση του Θέμη. Μέχρι να φτάσουν εκείνες οι όμορφες δέκα μέρες με τον έρωτα στην άνθισή του…»
Κωστής Μακρής
http://www.iporta.gr/politismos/vivlio/item/3930-amiliti-agapi-tis-lotis-petrovits-androutsopoylou-tou-kosti-a-makri

«…εξαιρετικό στη σύλληψη και την εξιστόρηση, με πλήθος διακειμενικών στοιχείων, με καίριες αναφορές για τη σχολική βία και τον εκφοβισμό, για τους "ανθρώπους με αναπηρία" (και όχι άτομα με αναπηρία), τη διασύνδεση με πρόσωπα άλλων μυθιστορημάτων της κ.ά…»
Β.Δ. Αναγνωστόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

«Η Λ. Π.-Α. με την Αμίλητη αγάπη αναδεικνύει τη δυνατή φιλία και τους ισχυρούς δεσμούς που σφυρηλατούνται κατά τη διάρκεια της εφηβείας όταν τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με ακραία περιστατικά, με ωμή βία που στο βιβλίο έχει χαρακτηριστικά εκφοβισμού αλλά και ναζιστικών συμπεριφορών. Σε πρώτο πλάνο ο αναγνώστης παρακολουθεί τη ζωή τριών εφήβων, δυο κοριτσιών κι ενός αγοριού που αναμετριούνται με τις προκλήσεις αλλά έχουν ο ένας τον άλλον.»
Ελένη Κορόβηλα, BOOKPRESS – 6 Μαρτίου 2015http://www.bookpress.gr/kritikes/koinonia/vivlia-ekfovismos?utm_source=Newsletter&utm_medium=email

«..Η Αμίλητη αγάπη είναι μυθιστόρημα αριστουργηματικό σε όλα του τα σημεία!..»
Πάτρα, 8.1.2015
Ηρακλής Καλλέργης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών

 


Περισσότερα για το βιβλίο: : http://www.i-read.i-teen.gr/book/amiliti-agapi

http://www.sxolikivivliothiki.gr/book/amiliti-agapi


Συνδετικός κρίκος:

Στο βιβλίο αυτό πρωταγωνιστούν τρεις έφηβοι που ο αναγνώστης τους συναντά ως παιδιά στα μυθιστορήματα Ο Κόκκινος θυμός, Τέρατα του λόφου, Ποιος θα γράψει για το σκύλο μας, Η προφητεία του κόκκινου κρασιού κ.ά. Συναντά επίσης πρόσωπα από τα βιβλία Στο τσιμεντένιο δάσος, Λάθος Κύριε Νόιγκερ! κ.ά..


Τα βιβλία της Λότης... Τα βιβλία της Λότης...
Powered by Conceptum S.A.
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα