English Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα Βιογραφικό Τα βιβλία Κουβέντες με τα παιδιά Κατάλογος έργων Σύνδεσμοι Καλώς ήρθατε
Μυθιστορήματα:
"Στo τσιμεvτέvιo δάσoς"
Οι Εκδόσεις των Φίλων 1981, Εκδόσεις Πατάκη 1984, 64η εκδ. 2021, 148 σελ.
ISBN: 960-293-149-3

Μεταδόθηκε από τo ΡIΚ


Περίληψη:
Σ' ένα αλλιώτικο δάσος, σ' ένα δάσος από τσιμεντένιους κορμούς, μια σύγχρονη δεκαεξάχρονη Κοκκινοσκουφίτσα συναντά έναν από τους πιο φριχτούς λύκους που γέννησε ο 20ός αιώνας: ένα λύκο που ύπουλα προσπαθεί να την εξοντώσει όχι με τα δόντια του τα κοφτερά, μα με τη μύηση στον κόσμο των ναρκωτικών, τον κόσμο του λευκού θανάτου των νέων. Θα σωθεί η νεαρή ηρωίδα του σημερινού παραμυθιού; Υπάρχει κυνηγός-τιμωρός για τα ανθρωπόμορφα θηρία της εποχής μας, τους εμπόρους των ναρκωτικών;

Κριτική:
"Η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου με το Τσιμεντένιο δάσος της δείχνει πολύ ζωντανά τι πραγματικά προσφέρουν οι τεχνητοί παράδεισοι όπου προσπαθούν να παρασύρουν οι διάφοροι αδίστακτοι έμποροι τ' ανύποπτα θύματά τους. Κι ανοίγει τα μάτια των παιδιών στον κίνδυνο που παραμονεύει... Η γνώση προφυλάγει".
Βίτω Αγγελοπούλου, Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - 25.6.1981

"΄Ενα κείμενο εύγλωττο, που αναφέρεται με τα νόμιμα μέσα της λογοτεχνίας στην απειλή που αντιμετωπίζουν τα νιάτα σήμερα... Ένα βιβλίο που πρέπει να φροντίσουμε να πάει σε χέρια πολλών παιδιών".
Περιοδικό ΕΥΘΥΝΗ - Σεπτέμβρης 1981

"Στέρεα δουλεμένο το όλο μυθιστόρημα, μας προσφέρει σελίδες ποιότητας που μαρτυρούν γνώση του λαβύρινθου της εφηβικής ψυχής, του ψυχισμού των ανθρώπων της εποχής μας, δόκιμο χέρι της πένας, ρωμαλέο κριτήριο αξιολογήσεως...
Ιωάννης Γ. Θεοχάρης, Λυκειάρχης, Εφημερίδα ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ Ιωαννίνων - 28.3.1981

"Είναι από τα βιβλία εκείνα που δεν τ' αφήνουμε από τα χέρια μας παρά μόνο όταν φτάσουμε στο τέλος. Βιβλίο καυτό, αποκαλυπτικό, τολμηρό στο θέμα...."
Εφημερίδα ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ Τρικάλων - 19.11.1981

"Τέτοια βιβλία διαφωτίζουν, στηρίζουν και ισορροπούν το σύγχρονο παιδί, που ζει την αντιφατικότητα και τους κινδύνους της εποχής μας. Και τέτοια βιβλία μάς θεμελιώνουν την πίστη ότι η σύγχρονη παιδική λογοτεχνία είναι ικανή να παίξει ενεργητικότερο ρόλο στη ζωή των παιδιών μας".
Ο Βιβλιόφιλος, Εφημερίδα ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ Καρδίτσας - 19.11.1981

"... Σ' αυτό το δάσος περιφέρονται η φιλία, η τρυφερότητα, το χιούμορ, η λύπη, η αισιοδοξία, οδηγημένα από μια συγγραφέα που ξέρει πώς να λέει ιστορίες στα παιδιά".
Ελένη Παμπούκη, Περιοδικό ΤΟ ΡΟΔΙ - τ.53, Ιούνης 1982

"...Η συγγραφέας, με μαστοριά επεξεργάζεται το μύθο της. Χωρίς διδαχτισμό, το μυθιστόρημα προχωρεί όλο ενδιαφέρον και ευρήματα, κρατώντας μέχρι τέλους αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του νεαρού μα και του ώριμου αναγνώστη".
Γαλάτεια Σουρέλη, Περιοδικό ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, τεύχος 1, ΄Ανοιξη 1986

"΄Ενα βιβλίο που δεν έχει μόνο ένα θέμα ανησυχητικά επίκαιρο μα και μ' ένα γράψιμο ενδιαφέρον... Το διάβασμα στην τάξη ενός βιβλίου όπως αυτό θα δημιουργήσει ένα γόνιμο διάλογο και θα προβληματίσει σοβαρά τα παιδιά".
Περιοδικό ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ, τεύχος 3/1983.

"Η συγγραφέας, με γνώση της εφηβικής ψυχής, μας δίνει ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα βασισμένο στον παλιό δοκιμασμένο μύθο που λειτουργεί προειδοποιητικά, μας δίνει ένα βιβλίο που θα πρέπει να διαβάσουν όλα τα μεγάλα παιδιά από 10 χρονών και πάνω, καθώς και όλοι οι έφηβοι της εποχής μας".
Νίκος Κατοίκος, Εφημερίδα ΜΑΧΗ Καρδίτσας - 1.5.1985

"Η καταξιωμένη συγγραφέας χειρίζεται στο μυθιστόρημα αυτό ένα επίκαιρο και καυτό πρόβλημα: τα ναρκωτικά. Πρωτότυπη η πλοκή ... με μύθο που η ανέλιξή του είναι ενδιαφέρουσα και κυρίως χωρίς διδακτισμούς και συνθηματολογίες, δημιουργεί κιόλας ένα δρόμο που πρέπει ν' ακολουθήσουν κι άλλοι συγγραφείς..."
Αντώνης Δελώνης, Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ - 17.7.1985

"Μέσα από τη συναρπαστική πλοκή του ξεπηδούν προειδοποιήσεις και μηνύματα πολύτιμα για το σημερινό παιδί και τον έφηβο ... δοσμένα με τα νόμιμα μέσα της τέχνης. Γιατί το βιβλίο αυτό είναι πρώτα απ' όλα ένα άρτιο μυθιστόρημα, που παίρνει τη θέση του ανάμεσα στα εκλεκτά λογοτεχνήματα για παιδιά και εφήβους της εποχής μας".
ΓΝΩΣΗ και ΓΝΩΜΗ - Περιοδικό της ΄Ενωσης Επιστημόνων Νομού Καρδίτσας - Τόμος Δ', 1986

"Με μεγάλη ευαισθησία και προσοχή, θίγεται στο μυθιστόρημα το καυτό πρόβλημα των ναρκωτικών... Η συγγραφέας, με αρκετή δόση χιούμορ αλλά και πάμπολλες γνώσεις γύρω απ' τον κόσμο των ναρκωτικών, τους ανθρώπους τους, τον τρόπο προσέγγισής τους προς τους νέους, τα ολέθρια αποτελέσματά τους, παρουσιάζει, με πρωτότυπη πλοκή, έναν κίνδυνο του καιρού μας. Βαθιά γνώστρια της εφηβικής ηλικίας, αγγίζει όλα τα συναισθήματα που νιώθουν καθώς και τις σκέψεις και τους προβληματισμούς που απασχολούν τους νέους."
Περιοδικό ΠΙΛΟΤΟΣ Θεσσαλονίκης - 26/1-8/2/1995

Ένα βιβλίο που κυλά σαν γάργαρο νερό, γεμάτο με αττικό φως, καλοκαιρινό ήλιο και πλακιώτικα στενά. Περιπέτεια, άψογη πλοκή και ανατροπές μέχρι τελευταίας σελίδας, γραμμένο από την ταλαντούχα συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς. Θα σας συντροφέψει ευχάριστα και θα σας προβληματίσει για τη μάστιγα της εποχής μας, τα ναρκωτικά, που δυστυχώς είναι πια εκτός ελέγχου.
Ηλεκτρονικό περιοδικό ΜΑΤΙΑ (www.matia.gr) 21 Iανουαρίου 2011

 

Περισσότερα για το βιβλίο:  http://www.i-read.i-teen.gr/book/sto-tsimentenio-dasos

http://www.sxolikivivliothiki.gr/book/sto-tsimentenio-dasos

 


Συνδετικός κρίκος:

Την Κόννη την ξαναβρίσκουμε, 25χρονη πια, στο βιβλίο Λάθος, Κύριε Νόιγκερ! Πολύ αργότερα, στο βιβλίο Τα τέρατα του λόφου, τη συναντούμε παντρεμένη με το Σωτήρη Κυνηγό και μητέρα της 12χρονης Ειρήνης.
Τα βιβλία της Λότης... Τα βιβλία της Λότης...
Powered by Conceptum S.A.
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα