English Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα Βιογραφικό Τα βιβλία Κουβέντες με τα παιδιά Κατάλογος έργων Σύνδεσμοι Καλώς ήρθατε
Μυθιστορήματα:
κάντε κλικκάντε κλικ"Σπίτι για πέvτε"
Πατάκης, 1987, 44η έκδοση 2021. 132 σελ.
Εικονογράφηση: Εύη Τσακνιά
Βράβευση:
Τιμητικό Δίπλωμα από τo Παvεπιστήμιo της Πάvτoβα για την αvαγραφή του στov Τιμητικό Πίvακα 1989 τoυ Παvευρωπαϊκoύ Βραβείoυ Pier Paolo Vergerio.
ISBN: 960-293-259-7

κάντε κλικΜεταφράστηκε στα Iαπωvικά, Τόκιo, Yugaku-Sha 1990.
Έγιvε τηλεoπτική σειρά (Mega-1992).Περίληψη:
Με τέσσερις διαφορετικούς μονολόγους, όπου εναλλάσσονται το χιούμορ και η συγκίνηση, ξετυλίγονται τα προβλήματα αλλά και τα ευτράπελα που δημιουργούνται, όταν ο Φίλιππος και ο Άρης, δυο παιδιά που δεν είναι αδέρφια, αναγκάζονται να συμβιώσουν, επειδή η χωρισμένη μητέρα του πρώτου και ο χήρος πατέρας του δεύτερου αποφασίζουν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους και παντρεύονται. Πολλά κωμικά αλλά και πολλά σοβαρά θα συμβούν, ώσπου η οικογένεια να "δέσει" και το καινούριο σπίτι τους να γίνει "σπίτι για πέντε".

Κριτική:
"... Μου άρεσε πολύ η γλώσσα του. Είναι ανάλαφρη και ευχάριστη. Είναι η γλώσσα που μιλάμε χωρίς υπερβολές και εξεζητημένες εκφράσεις. Σου κάνει το διάβασμα εύκολο. Μου αρέσει η δομή του βιβλίου".
Κίρα Σίνου, Περιοδικό ΚΗΦΙΣΟΣ, Μάιος 1987

"... ΄Ολα κυλούν αβίαστα και αδασκάλευτα: και η αγάπη, που μοιάζει νερό πηγαδίσιο, κι οι δυσκολίες συμβίωσης σ' ένα προβληματισμένο σπίτι, κι η ανθρωπιά, που δεν την καταβρόχθισε ακόμη το τσιμεντένιο θηρίο... Ευρηματική και πρωτότυπη η ιδέα με το μαγνητόφωνο, που μπορεί να καταγράφει τα συναισθήματα, όχι όμως και να συμμετέχει σ' αυτά..."
Δημήτρης Μανθόπουλος, Δράμα, 30.5.1987

"... Θεματογραφικά καίριο - δήθεν υψωμένο κι ωστόσο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια αρχιτεκτονημένο... Η αμεσότητα προκαλεί το ενδιαφέρον από την αρχή."
Ι.Δ. Ιωαννίδης, Πάτρα, 2.6.1987

"... Το Σπίτι για πέντε το χάρηκα με την ψυχή μου... Είναι τρυφερό, ανθρώπινο, αληθινό, καθημερινό και συνάμα πρωτότυπο".
Νίτσα Τζώρτζογλου, Νέα Σμύρνη, 10.7.1987

"... ΄Ενα σπίτι για πέντε, με χωρισμένους γονείς και ετεροθαλή αδέλφια. Μια κατάσταση που μοιάζει με μπελά, όσο τη βλέπεις με προκατάληψη και με φόβο. Δεν είναι όμως παρά η μόνιμη ιστορία της συμβίωσης, με πέντε άτομα που μοιράζονται τις ώρες, τις έγνοιες και ένα σπίτι. Μοιράζονται ακόμα και τις χαρές, τα όνειρα και την αγάπη. Γιατί να είναι αλλιώτικα; Είναι όλοι τους μια οικογένεια".
Περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ - 16.7.1987

"... Εκείνο που κάνει ενδιαφέρον το βιβλίο δεν είναι μόνο το θέμα αλλά και η γραφή του. Γεμάτο κωμικά επεισόδια και κάποιες τραγικές στιγμές, ζωντανεύει τους χαρακτήρες. Δυσκολίες, προβλήματα και απρόοπτα δίνονται με χιούμορ και τελικά κυριαρχεί η αισιοδοξία και η αγάπη για τη ζωή".
Περιοδικό ΑΝΤΙ - 14.8.1987

"... Θέμα πρωτότυπο στη σύλληψή του, μα και μοντέρνο στην τοποθέτηση που εκφράζει. Η Λ.Π.-Α. είχε την όμορφη ιδέα αυτό το σύγχρονο πρόβλημα να το απλώσει σ' ένα μυθιστόρημα με κινηματογραφική δομή. ΄Ετσι, η ίδια χαρίζει στην καριέρα της ένα σημαντικό σταθμό αλλά και στην Παιδική Λογοτεχνία μας ένα έργο νεανικό και ολόδροσο".
Περιοδικό ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, τεύχος 7, Φθινόπωρο 1987

" ... Στο Σπίτι για πέντε υπάρχει η τρυφερότητα και ο προβληματισμός και η αισιοδοξία και η ψυχολογική κάλυψη και το χιούμορ και η συναισθηματική φόρτιση, όπως και η σχετική πλοκή και η σχετική αγωνία. Υπάρχουν όλα, σε δόσεις σοφά μελετημένες από τη συγγραφέα... Το βιβλίο μπορεί και κερδίζει τον αναγνώστη του, γιατί είναι ένα μυθιστόρημα που γνωρίζει τα μέσα που επέλεξε, για να επιτύχει αυτούς τους στόχους".
Μάνος Κοντολέων, Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ, αριθ.177, 28.10.1987

"... Το βιβλίο Σπίτι για πέντε γράφτηκε για παιδιά από εννέα ετών και εφήβους. Κρίνεται χρήσιμο και απαραίτητο και για ώριμους. Προσφέρει την ευκαιρία να δούμε κατάματα μια όαση ζωής, που φύτρωσε και μεγάλωσε στα ερείπια διαλυμένων οικογενειών".
Ιωάννης Γ. Θεοχάρης, Εφημερίδα ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ Ιωαννίνων, 3.11.1987

«... Εντυπωσιάζουν η δόμηση του έργου, ο πρωτότυπος τρόπος γραφής του και το θέμα, που είναι η αποσύνθεση της σύγχρονης οικογένειας, η ανασύνθεση και οι "ποικίλες προσαμογές" που συμβαίνουν (...) Μυθιστόρημα υποδειγματικό για νέους και "μαθητευόμενους" συγγραφείς.
ΝΟΥΜΑΣ, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 1996

 

Περισσότερα για το βιβλίο:  http://www.i-read.i-teen.gr/book/spiti-gia-pente

http://www.sxolikivivliothiki.gr/book/spiti-gia-penteΣυνδετικός κρίκος:

Ο Φίλιππος έχει κλείσει τα 14 όταν τον ξαναβρίσκουμε στο Λάθος, κύριε Νόιγκερ! και το Τραγούδι για τρεις. Στα 17 του θα εμφανιστεί για λίγο στο Γιούσουρι στην τσέπη, όπου πρωταγωνιστεί ο ΄Αρης. Δέκα χρόνια μετά, ο γάμος του με τη Χριστίνα, την παιδική του φίλη, θα είναι ένα από τα σημαντικά γεγονότα στο βιβλίο Τα τέρατα του λόφου.
Τα βιβλία της Λότης... Τα βιβλία της Λότη...
Powered by Conceptum S.A.
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα