English Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα Βιογραφικό Τα βιβλία Κουβέντες με τα παιδιά Κατάλογος έργων Σύνδεσμοι Καλώς ήρθατε
Μυθιστορήματα:

"Λάθoς, Κύριε Νόιγκερ!"
Πατάκης, 1989 - 24η έκδ. 2018. 178 σελ.
Εικονογράφηση: Ανδρέας Ι. Ανδρουτσόπουλος
Βράβευση:
Τιμητικό Δίπλωμα για την αvαγραφή του στov Τιμητικό Πίvακα 1992 της Διεθvoύς Οργάvωσης Βιβλίωv για τη Νεότητα.
ISBN: 960-293-430-1

Απόσπασμα περιλαμβάνεται στο Ανθολόγιο για τις μεγάλες τάξεις του Δημοτικού


Περίληψη:
Ο νεαρός Φίλιππος παραθερίζει σ' ένα χωριό κοντά στα Καλάβρυτα. Εκεί έχουν πάει για καλοκαίρι και τα "γερμανάκια" - έτσι τα λέει ο Φίλιππος τα ετεροθαλή αδερφάκια του, την Γκέρντα και τον Χανς, παιδιά του πατέρα του και της δεύτερης γυναίκας του, που είναι γερμανίδα. Στο χωριό βρίσκεται και ο κύριος Νόιγκερ, αρχαιολόγος και δάσκαλος των γερμανικών, που μιλάει ελληνικά "σαν αρχαία". Ο Φίλιππος τον θαυμάζει, όμως ο κύριος Νόιγκερ μια μέρα εξαφανίζεται με περίεργο τρόπο. Η εξαφάνισή του θα φέρει στο φως συγκλονιστικά γεγονότα. Θα αναστατώσει το νεαρό ήρωα, θα του δώσει όμως την ευκαιρία να γνωρίσει σημαντικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας.


Κριτική:
"... Μου άρεσε πολύ ο τρόπος με τον οποίο θίγονται αλλά και συμπλέκονται μεταξύ τους θέματα τόσο σοβαρά και τόσο ευαίσθητα.... Το πείραμα με τις "δύσκολες" λέξεις το βρήκα πολύ ενδιαφέρον και το επαγγελματικά συνταγμένο λεξιλόγιο πολύ καλό".
Μαρία Βερτσώνη-Κοκόλη, Επιστημονική συνεργάτιδα του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών Θεσσαλονίκη, 6.12.1989

".. Λόγος καθαρός, γλαφυρός, με πολύ πετυχημένη καταγραφή των συναισθημάτων".
Νίκος Ντόκας, Εφημερίδα ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ Αθήνα, 24.12.1989

"... ΄Ενα σημαντικό γεγονός για την πορεία και εξέλιξη της Παιδικής Λογοτεχνίας... Το έργο προσφέρεται σε πολλές αναγνώσεις... Κι είναι αυτό που διακρίνει τους σημαντικούς από τους ασήμαντους συγγραφείς".
Αντώνης Δελώνης, Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 1990

"... έργο ξεχωριστής πνοής και ωριμότητας, μπορεί να σταθεί δίπλα στα κλασικά της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Παρουσιάζει όλα τα γνωρίσματα ενός αμιγούς λογοτεχνικού έργου: άρτια τεχνική, ποικιλία αφήγησης, εξαιρετική πλοκή και εσωτερική ισορροπία, ρέουσα γλώσσα, ήρωες ολοκληρωμένους... Το μυθιστόρημα αυτό μπορούν να το απολαύσουν τόσο οι νέοι όσο και οι ενήλικες".
Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος, Δρ. φ. Περιοδικό ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, τ. 17, ΄Άνοιξη 1990

"... Ο μύθος εναργής, πειστικός, άψογος, η στόφα του στέρεη, το ζωντάνεμα των ηρώων με φαντασία, ηθικό έρμα και πλαστικότητα, πείθει με τη φυσικότητα του είναι τους. Η ερμηνεία της ζωής από τη Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου είναι ψυχολογημένη, ουσιαστική, αισιόδοξη. Οι τομές της στο φαίνεσθαι των δρωμένων είναι βαθιές και μας φέρνουν κοντά στην αλήθεια".
Ι.Γ. Θεοχάρης, Λυκειάρχης, Εφημερίδα ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ, Ιωάννινα, 3.5.1990

"... Η αφήγηση προχωρεί γοργά, προοδευτικά, μεστώνει, δένει και κορυφώνεται κυρίως στις ημερολογιακές σελίδες, ακολουθώντας συχνά γραμμή τεθλασμένη, ώστε με τις διακυμάνσεις να δημιουργεί κλίμα ανάλογο με την πορεία και την εξέλιξη της ιστορίας, χωρίς να σπάει η ισορροπία ανάμεσα στα δύο διαφορετικά γλωσσικά επίπεδα, όπου κινείται σκόπιμα, για να μυήσει τους αναγνώστες στην ομορφιά και στη δωρική αυστηρότητα της λόγιας έκφρασης. Χαρακτηριστική επίσης είναι η αμεσότητα, η παραστατικότητα και η δύναμη της περιγραφής, η ροή, η καίρια λέξη, η ζυγιασμένη φράση..."
Ε.Χ., Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ, 12.12. 1990

"...ένα συναρπαστικό βιβλίο γραμμένο με γλώσσα γλαφυρή, με παραστατικότητα, ζωντανό κι απόλυτα σύγχρονο".
Μαρία Πυλιώτου, Περιοδικό ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ, Λευκωσία, Νοέμβρης 1992

"Στο μυθιστόρημα αυτό θίγεται, με μεγάλη προσοχή, το θέμα της συνύπαρξης μεγάλων και μικρών κάτω απ' την ίδια στέγη αλλά και ευρύτερα το θέμα της αποδοχής ανθρώπων άλλης καταγωγής και κουλτούρας που συγκρούονται με την ελληνική. Με αισθαντικές περιγραφές, η ιστορία παρουσιάζει στους νέους το μοναδικό ελληνικό τοπίο... Μια ζεστασιά αγκαλιάζει τους νέους αναγνώστες καθώς βρίσκουν τους ίδιους τους εαυτούς τους στα λόγια και τις πράξεις του κεντρικού μικρού ήρωα... Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί είναι ιδιαίτερα πλούσιο και ασυνήθιστο...Το βιβλίο καλό θα ήταν να διαβαστεί όχι μόνο απ' τα παιδιά αλλά και απ' τους ενηλίκους, ώστε να κατανοήσουν τα ποικίλα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσουν στα παιδιά τους, χωρίς να το καταλάβουν, με τον τρόπο ζωής τους."
Περιοδικό ΠΙΛΟΤΟΣ, Θεσσαλονίκη, 26/1 - 8/2/1995

"... Μέσα από τη φράση του Ισοκράτη "΄Ελληνες καλούνται οι της ημετέρας παιδείας μετέχοντες" η συγγραφέας δίνει μια σύγχρονη σημαντική ιστορική διάσταση της οικουμενικότητας. Το εθνικό στοιχείο δεν εμποδίζει την πορεία για μια οικουμενική οπτική της πραγματικότητας μέσα από τη συναδέλφωση των λαών, αρκεί να επισημανθεί και να ιδωθεί η διάστασή του σε ένα τέτοιο πλαίσιο... Με έναν ιδιόμορφο τρόπο, στην οικουμενική διάσταση του συγκεκριμένου βιβλίου προστίθεται και μια οικολογική διάσταση: το φυσικό τοπίο με το τρόπο που παρουσιάζεται (η ομορφιά του δεμένη με τα δρώμενα) συνεργεί στη διαμόρφωση όχι μόνο της ιστορίας, με τα αρχαιολογικά αριστουργήματα που κρύβει και την προστασία που παρέχει, αλλά γίνεται και μέσο για την αναγνωστική απόλαυση και κατ' επέκταση τη βίωση και την εμπέδωση της ιστορικής αλήθειας".
Γιάννης Παπαδάτος, Περιοδικό Η ΛΕΣΧΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, τ.10, Ιούνιος-Αύγουστος 1995

"...Το αξιόλογο αυτό βιβλίο εκτυλίσσεται στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Τράπεζα Αιγιαλείας... Με έντεχνο τρόπο η συγγραφέας αναφέρεται σε όλες τις πτυχές του ιστορικού παρελθόντος του τόπου. Εμπλέκει στο μύθο της τον καταποντισμό της Αρχαίας Ελίκης, τους Ίωνες και το γενάρχη τους ΄Ιωνα, το αρχαίο Γαίο στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, τον «Κοκκινόβραχο», το Μέγα Σπήλαιο, το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα του 1943... φέρνει στο φως δραματικές στιγμές της νεοελληνικής ιστορίας. Η συγγραφέας ... μέσα από ζωτικά θέματα του σύγχρονου ή του παλιότερου εθνικού μας βίου, καλλιεργεί τις ανθρώπινες σχέσεις και διατυπώνει έντεχνα απόψεις και προβληματισμούς για την εφηβεία, τον έρωτα, το θάνατο, την προσφυγιά, την οικογενειακή ζωή κ.ά."
Γιάννης Ανδρικόπουλος
Η ΓΝΩΜΗ
Πάτρα, 15.3.2005

Περισσότερα για το βιβλίο:  http://www.i-read.i-teen.gr/book/lathos-kyrie-noigkerΣυνδετικός κρίκος:

Ο Φίλιππος, που τον είχαμε πρωτοσυναντήσει στο Σπίτι για πέντε, έχει κύριο ρόλο και στο Τραγούδι για τρεις. Εκεί επανεμφανίζεται κι ο Αλέξης Νόιγκερ, πρωταγωνιστεί όμως η μητέρα του Ελισάβετ, κόρη του ΄Αγγελου Βεζούκα, ήρωα του βιβλίου Ο μικρός αδελφός. Τον Αλέξη Νόιγκερ τον ξαναβρίσκουμε στα βιβλία Καναρίνι και Μέντα, Ποιος θα γράψει για το σκύλο μας και Τα τέρατα του λόφου κ.ά. .
Τα βιβλία της Λότης... Τα βιβλία της Λότης...
Powered by Conceptum S.A.
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα