English Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα Βιογραφικό Τα βιβλία Κουβέντες με τα παιδιά Κατάλογος έργων Σύνδεσμοι Καλώς ήρθατε
Παραμύθια/Μικρές Ιστορίες:

"Σειρά: Iστoρίες με τoυς 12 μήvες" (4 τίτλοι)
Τα παιδιά της άvoιξης
ISBN: 960-293-365-8 (άδετο) 960-293-393-3 (δεμένο)
Τα παιδιά τoυ καλoκαιριoύ
ISBN: 960-293-366-6 (άδετο) 960-293-394-1 (δεμένο)
Τα παιδιά τoυ φθιvoπώρoυ
ISBN: 960-293-367-4 (άδετο) 960-293-395-Χ
Τα παιδιά τoυ χειμώvα
ISBN: 960-293-364-Χ (άδετο) 960-293-392-5 (δεμένο)
Πατάκης, 1988, 21η έκδοση 2021. 40 σελ.
Εικονογράφηση: με κoλάζ από τη συγγραφέα
Βράβευση:
Βραβείo Γυvαικείας Λoγoτεχvικής Συvτρoφιάς

Μεταδόθηκαv από τo ραδιόφωvo (ΕΡΑ-1 και Αθήvα-9,84)


Περίληψη:
Ποια είναι αυτά τα παιδιά; Οι μήνες φυσικά! Τα παιδιά της Άνοιξης, της κόρης Χρόνου, και των τριών γιων του, του Καλοκαιριού, του Φθινοπώρου και του Χειμώνα. Είναι τα εγγόνια του Χρόνου, οι μήνες, παιδιά κι αυτοί, όπως τα παιδιά των ανθρώπων: Άτακτα, σκανταλιάρικα, πεισματάρικα καμιά φορά, αλλά και χαριτωμένα και πανέξυπνα και ζωηρά. Που γελούν, γκρινιάζουν, χαίρονται, λυπούνται και παίζουν σαν όλα τα παιδιά της γης!


Κριτική:

"Σε τέσσερα βιβλία - όσες και οι εποχές - η γνωστή συγγραφέας διηγείται με πρωτοτυπία, χιούμορ και φαντασία τις ιστορίες των μηνών... Τα παιδιά-μήνες ζώντας στην αέρινη χώρα του παππού τους του Χρόνου, περνούν τις ίδιες λύπες και τις ίδιες χαρές, όπως τα παιδιά κάτω στη γη. Η ζωή τους μοιάζει με τη ζωή των ανθρώπων, μας θυμίζει ωστόσο και πολλά απ' όσα γνωρίζουμε για κάθε μήνα από την παράδοση, που εδώ ειπώνονται με ένα καινούριο τρόπο και συνδυάζονται με σύγχρονα στοιχεία. Και τα τέσσερα βιβλία έχουν πολλές και εντυπωσιακές ολοσέλιδες πολύχρωμες εικόνες, φτιαγμένες με κολάζ από την ίδια τη συγγραφέα, που παρουσιάζει μια φανερά επίπονη και προσεκτική δουλειά με γοητευτικό αποτέλεσμα. Τα αριστουργηματικά αυτά βιβλία απευθύνονται σε όλα τα παιδιά του κόσμου, από την ηλικία των 6 ετών μέχρι 70, 80..."
Εφημερίδα ΕΞΟΡΜΗΣΗ - 18.12.1988

"Η πολύ γνωστή στον κόσμο του παιδικού βιβλίου Λ.Π.-Α. πρωτοτυπεί σε όλα. Προσπερνά τα γνωστά και προσωποποιεί τον άναρχο, τον άπιαστο χρόνο. Τον υποβάλλει στους ανθρώπινους κανόνες και τον μεταμορφώνει σε παππού των μηνών. Στον κάθε εγγονό δίνει τη φυσιογνωμία με την οποία τον γνωρίζουμε. ΄Ολη η διαδικασία γίνεται με άφθονη φαντασία και πλούσιο λυρισμό".
Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, "30 Χρόνια Προσφοράς" - 1988

"...Εκείνο που καταφέρνει η συγγραφέας είναι να δημιουργήσει μια σύγχρονη "μυθολογία" των καθημερινών φυσικών φαινομένων - φαινομένων που στην εποχή μας έχουν την τύχη (και την ατυχία) να ερμηνεύονται επιστημονικά. Αλλά η επιστήμη δεν έχει σταθεί ικανή να λύσει μόνη της το πρόβλημα της ανθρώπινης έκφρασης. Η τεχνολογική εποχή μας είχε την απόλυτη ανάγκη σύμπραξης της φαντασίας. Η Λ.Π.-Α. καταθέτει μια όψη τέτοιας συνεισφοράς της φαντασίας. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε την καλαίσθητη έκδοση των τεσσάρων βιβλίων, που την εικονογράφησή τους (βασισμένη στην τεχνική του κολάζ) υπογράφει η ίδια η συγγραφέας, παρουσιάζοντας έτσι και μια άλλη διάσταση των καλλιτεχνικών της ευαισθησιών."
Μάνος Κοντολέων, Εφημερίδα Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ - 22.1.1989

"... διαθέτουν γόνιμη φαντασία, αφομοιωμένη Ελληνική παραδοσιακή ζωή, ενάργεια υποβλητική, από την προσωποποίηση των πάντων, λυρισμό, ψυχογνωσία και έναν καλλιεργημένο νεοέλληνα Λόγο παραδειγματικού ήθους και ύφους. Είναι όντως προσφορά αξιώσεων στον ευαίσθητο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας. Η επιτυχημένη εικονογράφηση με κολάζ έγινε από τη συγγραφέα με ευαισθησία και με κέφι. Οι εικόνες της εναρμονίζονται με την πραγματικότητα των κειμένων... ΄Ενα καλογραμμένο και άριστα τυπωμένο βιβλίο, που θαμπώνει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη".
Ιωάννης Γ. Θεοχάρης, Εφημερίδα ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ Ιωαννίνων - 2.2.1989

"Τόσο ως περιεχόμενο όσο και ως εικονογράφηση το βιβλίο έφτασε τα όρια της τελειότητας... Πιστεύω πως κανένας δεν θα μπορούσε να εικονογραφήσει το βιβλίο πιο παραστατικά, πιο ρεαλιστικά, πιο λυρικά και πιο ελκυστικά..."
Μ.Ι. Μαραθεύτης, Φιλόλογος-Παιδαγωγός
τ. Διευθυντής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας της Κύπρου Λευκωσία, 27.2.1989

"Ο κάθε μήνας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά... Αυτά τα χαρακτηριστικά, η Λ.Π.-Α. τα χρησιμοποιεί εντάσσοντάς τα μέσα στα εξανθρωπισμένα πρόσωπα των τριών μηνών της ΄Ανοιξης... Ο αναγνώστης - μικρός αλλά και μεγάλος - χαίρεται τα ευρήματα της συγγραφέα και απολαμβάνει τη λιτή όσο και τρυφερή γραφή της".
Μάνος Κοντολέων, Περιοδικό ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ,τ.13 - ΄Ανοιξη 1989

"Από την εισαγωγή ακόμα, καταλαβαίνουμε τον ονειρικό τρόπο που διάλεξε η συγγραφέας, για να μας μιλήσει για τα τρία παιδιά του Καλοκαιριού. Πράγματα που συμβαίνουν σ' αυτούς τους τρεις μήνες... εξηγούνται, ζωντανεύουν μ' έναν τόσο πραγματικό όσο και εξωπραγματικό τρόπο, κάτι που μόνο η γνήσια τέχνη και τεχνική μπορεί να καταφέρει. Η εικονογράφηση είναι της ίδιας της συγγραφέα που όχι μόνο συνοδεύει σωστά το κείμενο, αλλά του δίνει την πλήρη ονειρική του διάσταση".
Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη, Περιοδικό ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, τ.14 - Καλοκαίρι 1989

"... Στα Παιδιά του Φθινοπώρου θα διαβάσουν οι μικροί αναγνώστες για το Σεπτέμβρη που πάει σχολείο, για τη φαντασία του Οκτώβρη, για τις υποσχέσεις του Νοέμβρη και άλλα, γραμμένα όλα με πλούσια φαντασία και λυρισμό. Ιδιαίτερα όμως θα χαρούν όλοι, μικροί και μεγάλοι, τη θαυμάσια έκδοση του βιβλίου με ένα φανταστικό κολάζ εικόνων, που δίνει το ερέθισμα στα παιδιά να δουλέψουν ανάλογα. Είναι μια ουσιαστική συμβολή στην καλλιέργεια της αισθητικής παιδείας."
Β.Δ. Αναγνωστόπουλος, Περιοδικό ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, τ. 15 - Φθινόπωρο 1989

"Η Λ.Π.-Α. ξεφεύγει από τα τυποποιημένα καλούπια και με ποιητική διήγηση, πλούσιο λυρισμό και φαντασία ζωντανεύει το χρόνο, με τα παιδιά του και τα εγγόνια του. Τους μεταμορφώνει σε πολύ κοντινά μας πρόσωπα που κινούνται με ζωηρότητα γύρω μας, πείθοντάς μας με μαεστρία και χιούμορ για την "αλήθεια" τους. Και όλα αυτά μέσα σε μια χρωματική πανδαισία που είναι κι αυτή έργο των χεριών της".
Αγγελική Βαρελλά, Περιοδικό ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - τ. 16, Χειμώνας 1989

"Συναρπαστικά κείμενα γεμάτα μαγεία και λυρισμό, όπου οι μήνες κυλάνε αδιάκοπα στην κοίτη του χρόνου, ο καθένας με τα χαρακτηριστικά του, τις ιδιοτροπίες, τα προτερήματα και τα ελαττώματά του, τις παραξενιές και τα... φαινόμενά του! Πρόκειται για ιστορίες με παραμυθικά και πραγματικά στοιχεία. Όλα αναπτύσσονται σε παραδοσιακή ατμόσφαιρα, με πλούσιους και ζωντανούς διαλόγους. Διάχυτα τα γνωστικά στοιχεία, η λογοτεχνική χάρη και η καλλιτεχνική διάθεση, που σκορπάνε το άρωμά τους στην παιδική ψυχή και στο εξελισσόμενο μυαλό του παιδιού. Η εικονογράφηση έγινε με κολάζ από τη συγγραφέα μ' ένα πρωτότυπο και καταπληκτικό τρόπο, μοναδικό θα 'λεγα, μια και σπανίζουν τέτοιου είδους καλλιτεχνικές δημιουργίες. Το θεωρώ πρότυπο και πρόταση για παρόμοιες εργασίες, που απευθύνονται σε νήπια και παιδιά".
Θανάσης Καραγιάννης, Περιοδικό ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ, τ.8/Νοέμβριος 1989

"Όλες οι ιστορίες των μηνών και στα τέσσερα βιβλία της κ. Λότης είναι οι πιο καλογραμμένες που έχω συναντήσει …στα παραμύθια. Ιστορίες που έχουν γίνει πια κλασσικές και που θα διαβάζονται όσα χρόνια κι αν περάσουν. Πάντα θα μαγεύουν πάντα θα σκορπούν χαμόγελα και πάντα θα είναι επίκαιρες, κι ας περνάει ο Χρόνος... ".
Ελένη Μπετεινάκη, http://www.cretalive.gr/culture/view/ta-paramuthia-tou-sabbatou59/217370

http://www.sxolikivivliothiki.gr/book/ta-paidia-toy-fthinoporoy

http://www.sxolikivivliothiki.gr/book/ta-paidia-toy-kalokairioy

http://www.sxolikivivliothiki.gr/book/ta-paidia-tis-anoixis

http://www.sxolikivivliothiki.gr/book/ta-paidia-toy-heimona

Τα βιβλία της Λότης... Τα βιβλία της Λότης...
Powered by Conceptum S.A.
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα