English Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα Βιογραφικό Τα βιβλία Κουβέντες με τα παιδιά Κατάλογος έργων Σύνδεσμοι Καλώς ήρθατε
Παραμύθια/Μικρές Ιστορίες:

"Η οικογένεια του Ήλιου"
Πατάκης, 1998 - 6η έκδοση 2014. 80 σελ.
Εικονογράφηση: με κoλάζ από τη συγγραφέα
Βράβευση:
Κρατικό Βραβείο 1999
ISBN: 960-600-420-1 (δεμένο), 978-960-16-5522-2 (άδετο)

Μεταφράστηκε στα Κορεατικά, Haenara 2002

Περίληψη:
Έχει ο Ήλιος οικογένεια; Και βέβαια έχει, όπως και οι άνθρωποι! Μέσα σ' αυτό το βιβλίο είναι γραμμένες όλες οι περιπέτειες κι όλα τα βάσανα της ζωής του: Πώς έγινε και παντρεύτηκε την Ατμόσφαιρα, πώς απόκτησαν δύο παιδιά, το Φως και την Ημέρα, τι χαρές μα και τι λαχτάρες πέρασαν αυτός και η γυναίκα του ώσπου να μεγαλώσουν τα παιδιά τους... Πώς έγινε ύστερα και παντρεύτηκαν κι αυτά σαν ήρθε η ώρα, ποιος ήταν ο γαμπρός και ποια η νύφη του Ήλιου, τι φασαρίες έγιναν, τι τρέλες έκαναν με τη σειρά τους τα εγγόνια που γεννήθηκαν αργότερα...κάντε κλικΑυτή είναι η φωτογραφία που έστειλε ο Ήλιος στη Λότη.


Κριτική:

"... σύγχρονο, γεμάτο φαντασία, ένα παραμύθι ολοφώτεινο και γεμάτο γάμους, μεγάλες γέννες, συμπαντικά γεγονότα. Ένα παραμύθι όπου εναρμονίζονται τα παραμυθικά με τα μυθολογικά στοιχεία αλλά και με τα στοιχεία της ορατής πραγματικότητας".
Ελένη Χωρεάνθη, Περιοδικό ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, τεύχος 36, Χειμώνας 1998-99.

"Όμορφο παραμύθι, από την πολυδιαβασμένη Λ.Π.-Α., από τα πιο γοητευτικά, ίσως, έργα της. Πρόκειται για τη δική της - παραμυθένια - εκδοχή σχετικώς με τη δημιουργία του Σύμπαντος... Αξιόλογη είναι και η εικονογράφηση με κολάζ που έγινε από τη συγγραφέα."
Ελένη Σαραντίτη, Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 18.12.98

"Ένα πανέμορφο βιβλίο με γλώσσα συναρπαστική που θα ενθουσιάσει τους μικρούς και τους μεγάλους φίλους των καλών βιβλίων. Το βιβλίο αυτό σε μαγεύει και σε μεταφέρει στον όμορφο κόσμο της δημιουργίας, της περιπέτειας και της φαντασίας".
Μαρία Πυλιώτου, Εφημερίδα Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, Λευκωσία 17.6.1999

"Η Λ.Π.-Α. καταφέρνει με το τελευταίο της βιβλίο Η οικογένεια του ΄Ηλιου να ξαφνιάσει ευχάριστα το αναγνωστικό της κοινό. Κι αυτό γιατί πραγματεύεται με μοναδικό τρόπο ένα τόσο κοινό θέμα όπως είναι ο ήλιος. Να επισημάνουμε επίσης ότι η έμπειρη συγγραφέας, μέσα από τις ιστορίες του βιβλίου, ακουμπάει με τέχνη και ευαισθησία θέματα που "καίνε", όπως οι σχέσεις των γονιών με τα παιδιά, το διαζύγιο, αναφορά στην τεχνολογία κ.λπ. Την Οικογένεια του Ήλιου στολίζουν τα εντυπωσιακά κολάζ που φιλοτέχνησε η ίδια η συγγραφέας".
Γιώτα Κούγιαλη, Εφημερίδα Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ, 28.2.99

"Η συγγραφέας στήνει μια δική της μυθολογία και συνδέει με μοναδικά ευφάνταστο τρόπο πλανήτες, αστέρια και φυσικά φαινόμενα. Μέσα από μια γραφή αδρή και άκρως επιμελημένη, με τη βοήθεια μιας εκρηκτικής εικονογράφησης (με την τεχνική του κολάζ), οι αναγνώστες ανακαλύπτουν πως και στις μέρες μας, μέρες της τεχνολογίας και του αυτοματισμού, υπάρχει η δυνατότητα να βλέπουμε την εσωτερική δυναμική όσων μας περιβάλλουν".
Μάνος Κοντολέων, Περιοδικό ΚΟΣΜΟΣ - UNICEF, Τ.37, ΄Ανοιξη 1999

"Ένα ξεχωριστό βιβλίο που αγγίζει με λεπτό τρόπο αξίες που απασχολούν το σημερινό παιδί, όπως η ισότητα των φύλων, ο ρατσισμός, το διαζύγιο... Η εικονογράφηση είναι της ίδιας της συγγραφέα. Με την τεχνική του κολλάζ στήνει πίνακες, δημιουργεί ξεχωριστές συνθέσεις αρμονικά δεμένες με το λαμπροφωτισμένο περιεχόμενο του βιβλίου".
Τασούλα Τσιλιμένη, Εφημερίδα ΠΙΕΡΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ - 3.3.2000

"... Μέσα από την πλοκή του παραμυθιού περνούν αβίαστα τα φυσικά φαινόμενα, που είναι συνδεδεμένα με την ύπαρξη του ήλιου και την κίνηση της γης γύρω του. Παράλληλα με τις γνώσεις αυτές η συγγραφέας δεν παραλείπει να περάσει και τα μηνύματά της... Η αφήγησή της διακρίνεται για το στρωτό της ύφος, το γοργό ρυθμό και τους ουσιαστικούς και ζωντανούς διαλόγους κι ακόμα και για την ευρηματικότητά της στον τρόπο χρήσης διαφόρων εκφράσεων... Παραμύθι ... πλούσιο σε φαντασία και ευρήματα, χρησιμοποιεί και στοιχεία από κλασικά παραμύθια... Η εικονογράφηση της Οικογένειας του ΄Ηλιου είναι πολύ πλούσια και πολύ καλλιτεχνική. Συνθέσεις ολόκληρες που δείχνουν ότι η συγγραφέας κατέχει την τεχνική του κολάζ... Τα πρόσωπα που εικονίζονται είναι επιλεγμένα κυρίως από την ελληνική μυθολογία και την αρχαιότητα".
Βίτω Αγγελοπούλου, Περιοδικό ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ, Τεύχος 50/2001

"... Το βιβλίο κινείται σε δύο επίπεδα. Αποτελεί μια παραμυθική κοσμογονία και ταυτόχρονα προβάλλει τις κοινωνικές σχέσεις μελών μιας σύγχρονης οικογένειας Είναι γραμμένο σε ιδιαίτερα επιμελημένη γλώσσα με χιούμορ, φαντασία, λογοτεχνικότητα και προσφέρεται σε πολλαπλές αναγνώσεις. Για να κατανοήσει το παιδί τη δημιουργία του κόσμου αλλά και τη διαπλοκή των κοινωνικών σχέσεων η συγγραφέας χρησιμοποιεί τόσο το λεκτικό χιούμορ όσο και το χιούμορ καταστάσεων... Η Οικογένεια του Ήλιου είναι ένα απολαυστικό βιβλίο και αποτελεί μια ακόμη σημαντική κατάθεση της συγγραφέως στη συνολική εικοσιπεντάχρονη προσφορά της που την έχει ήδη καταξιώσει στο χώρο της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας."
Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου
Καθηγήτρια ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών
Από το βιβλίο του Β.Δ. Αναγνωστόπουλου (επιμ.) Το υφαντό της Πηνελόπης  – διαχρονικές αναγνώσεις για το έργο και την προσωπικότητα της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου. Εργαστήρι Λόγου και Πολιτισμού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Βόλος 2008.

"…Ζωντανοί διάλογοι, απολαυστικοί χαρακτήρες και εντυπωσιακά κολάζ, από την ίδια τη συγγραφέα αντί εικονογράφησης, φέρνουν τους αναγνώστες κοντά στη μυθολογία, σε όσα αφορούν την εναλλαγή μέρας και νύχτας και παράλληλα σε θέματα που αναγνωρίζουν και τους αφορούν. Ένα απολαυστικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους".
Γιώτα Φώτου
http://www.kosvoice.gr

http://www.sxolikivivliothiki.gr/book/i-oikogeneia-toy-ilioy-hartodeti-ekdosi

Τα βιβλία της Λότης... Τα βιβλία της Λότης...
Powered by Conceptum S.A.
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα