English Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα Βιογραφικό Τα βιβλία Κουβέντες με τα παιδιά Κατάλογος έργων Σύνδεσμοι Καλώς ήρθατε
Παραμύθια/Μικρές Ιστορίες:
"Τρεις φoρές κι έvαv καιρό"
Οι Εκδόσεις τωv Φίλωv, 1977. 2η έκδ. Πατάκης, 1986 - 15η έκδ. 2019. 74 σελ.
Εικονογράφηση: Π. Ζαμπέλης - Α. Μεvδριvoύ
Βράβευση:
Bραβείo τoυ Κύκλoυ τoυ Ε.Π.Β.
ISBN: 960-293-110-8 (δεμένο) 978-960-16-2613-0 (άδετο)

Μεταδόθηκε από τo ραδιόφωνο στηv Ελλάδα-ΕIΡ, τηv Κύπρo-ΡIΚ και τη Σoυηδία-Sweriges Radio

Περίληψη:
Σ' ένα μικροσκοπικό φανταστικό πλανήτη, την Αμυαλία, συμβαίνουν πολλά ευτράπελα και παράλογα. Οι κάτοικοί της, με απερισκεψία και ανόητη συμπεριφορά, δυσκολεύουν τη ζωή τους και τη βάζουν σε κίνδυνο. Μολύνουν το περιβάλλον, ρυπαίνουν τη θάλασσα, διώχνουν τα χρώματα, εξοπλίζονται για να αλληλοεξοντωθούν. Ώσπου ο μικρός Εξυπνούλης και οι φίλοι του αποφασίζουν να δράσουν και να σώσουν την κατάσταση.


Κριτική:

"...Πρωτότυπο γράψιμο που συναρπάζει την παιδική σκέψη, επιμελημένη έκδοση και ελκυστική εικονογράφηση... Ο διαστημικός κόσμος στο έργο αυτό με το "γήινο" υπόστρωμά του κεντά το ενδιαφέρον του παιδιού".
Χ.Λ. Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 10.2.1978

"΄Ενα έκτακτο παιδικό βιβλίο χαριτωμένα εικονογραφημένο... Η συγγραφέας συνεχίζει το υψηλό εθνικό της έργο προσφέροντας στα ελληνόπουλα καθαρή τροφή αγάπης και σοφίας, με σεβασμό της αλήθειας της ζωής, της αλήθειας του ονείρου και της ελευθερίας των παιδιών".
Περιοδικό ΕΥΘΥΝΗ - τεύχος 74, Φεβρουάριος 1978

"Τρία σπονδυλωτά παραμύθια με σύγχρονα θέματα και εξαιρετική εικονογράφηση".
Εφημερίδα ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ - 2.2.1978

"Το βιβλίο τούτο μάς εντυπωσίασε ... με τον πλούτο της ανθρωπιάς και της φαντασίας".
Δημήτρης Γιάκος, Περιοδικό ΕΛΛΗΝΟΒΕΛΓΙΚΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ, τεύχος 18-21/1978

"Πραγματικά σύγχρονο και πραγματικά παραμύθι..."
Καλλιόπη Μουστάκα - 13.2.1978

"Πολύ πρωτότυπα τα παραμύθια... Δεν μιλούν για δράκους και μάγισσες, ούτε για πρίγκιπες και βασιλιάδες, ούτε για παλάτια και θησαυρούς. Είναι παραμύθια πλασμένα από τη φαντασία ενός σύγχρονου ανθρώπου που έχει συνειδητοποιήσει και θέλει να επισημάνει τα προβλήματα που δημιούργησε στην ανθρωπότητα η αλόγιστη εφαρμογή των επιτεύξεων της τεχνολογίας..."
Βίτω Αγγελοπούλου, Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - 9.3.1978

"... Το παραμύθι αυτό ξεχωρίζει για την πρωτοτυπία του θέματος, την ευρηματικότητα των επεισοδίων και το σύμφωνο με το πνεύμα της εποχής γράψιμό του... Το παραμύθι τούτο ... πολύ θα αγαπηθεί και από τα παιδιά και από τους μεγάλους".
Κ.Π. Δεμερτζής, ΔΕΛΤΙΟ του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 1978

"Το διάβασα μ' ενδιαφέρον όχι μόνο για την πλούσια φαντασία και την τεχνοτροπία αλλά και για την παιδαγωγική του αξία".
Μ.Ι. Μαραθεύτης, Διευθυντής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας της Κύπρου - 26.4.1978

"Το υπέροχο αυτό βιβλίο αποτελείται από τρία παραμύθια... Γραμμένα με απλότητα και ζωντάνια μας μεταφέρουν σ' ένα φανταστικό πλανήτη..."
Περιοδικό ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟ Κύπρος - Φεβρουάριος 1979

"...Αυτές οι ιστορίες δεν είναι απλά παραμύθια που σκοπό τους έχουν μόνο να διασκεδάσουν τα παιδιά. Αντίθετα μας δίνουν μια πλήρη εικόνα της σημερινής κοινωνίας... Τα παιδιά καλό θα είναι να μάθουν να διαβάζουν εκείνα τα βιβλία που τους λένε την αλήθεια για τον κόσμο και τα προβλήματά του. Μόνο έτσι θα ωριμάσουν πνευματικά και θα δουλέψουν για την κοινωνική ευτυχία".
Ρόζη Νικολαΐδου - Μαθήτρια Α΄ Γυμνασίου
Περιοδικό ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΕΜΕΙΣ της Εστίας Νέας Σμύρνης, τ. Δεκ.1978 - Ιαν.1979

"... Γοητευτικό παραμύθι, μια φανταστική ιστορία που μας θυμίζει η σύλληψή της τη Νεφελοκοκκυγία του Αριστοφάνη ή ακόμα το Μικρό Πρίγκιπα του Saint Exypery".
Β.Δ. Αναγνωστόπουλος, ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ,
Οι Εκδόσεις των Φίλων - 1979

"Αυτό το βιβλίο αποτελεί εξαίρεση από τ' άλλα... ΄Ίσως να φαίνεται για μικρά παιδιά, αλλά είναι και για μεγάλα. Σοβαρό κι ευχάριστο, κεντρίζει αμέσως την περιέργεια των παιδιών".
΄Αλκης Θεοδωράκης - Μαθητής 6ης Δημοτικού Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ - Μάιος/Ιούνιος 1982

"Είμαι σίγουρος ότι τα παιδιά πολύ χαρούν αυτό το βιβλίο και θα μάθουν να προβληματίζονται σωστά από τώρα πάνω στα πιο μεγάλα ανθρώπινα προβλήματα".
Νίκος Κατοίκος, Εφημερίδα ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ Καρδίτσας - 21.6.1986

"Σύγχρονο παραμύθι που ψυχαγωγεί τα παιδιά, ενώ ταυτόχρονα τους δίνει την εικόνα της σύγχρονης ζωής και μια γεύση από τα καυτά προβλήματα της ανθρωπότητας".
Εφημερίδα ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ, 1.7.1986

"... Η συγγραφέας δεν περιορίζεται σε "καταγγελίες" των δεινών του σύγχρονου κόσμου. Με τα μέσα που της παρέχει το γνήσιο παραμύθι, με γόνιμη φαντασία, αλλά κυρίως με γνώση της παιδικής ψυχής και των πνευματικών αναγκών της παιδικής ηλικίας προχωρεί σε δημιουργική υπέρβαση των κρίσεων, σε θαρραλέα αντιμετώπιση των προβλημάτων, οπλίζοντας τα παιδιά με αισιοδοξία, ελπίδα και πίστη στη ζωή, στοιχεία απαραίτητα για την ψυχική και την πνευματική τους υγεία".
Περιοδικό ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΓΝΩΜΗ - της ΄Ενωσης Επιστημόνων Καρδίτσας Τόμος ΣΤ΄, Καρδίτσα 1987

"... Ο μύθος γεννά πολλές αντιστοιχίες με τη σημερινή πραγματικότητα στη γη, γι αυτό και το βιβλίο είναι αξιοδιάβαστο. Η πλοκή της δράσης, ο διάλογος και η καλαισθησία το κάνουν να ξεχωρίζει".
Περιοδικό ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - τεύχος 6, Καλοκαίρι 1987

Τα βιβλία της Λότης... Τα βιβλία της Λότης...
Powered by Conceptum S.A.
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα