English Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα Βιογραφικό Τα βιβλία Κουβέντες με τα παιδιά Κατάλογος έργων Σύνδεσμοι Καλώς ήρθατε
Το Πάσχα της νόνας Χελώνας:

"Το Πάσχα της νόνας Χελώνας"
Πατάκης, 2006 - 9η έκδοση 2019. 32 σελ.
Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός
ISBN: 960-16-1842-2 (δεμένο) 978-960-16-5575-8 (άδετο)


Περίληψη:
Πάντα περήφανος ο κυρ Λαγός, όπως κι ο προ-προ-προ-παππούς του, εκείνος που την έπαθε στο τρέξιμο απ' τη χελώνα τα χρόνια τα παλιά, καυχιέται πως το Πάσχα θα τσουγκρίσει και θα σπάσει ολονών τ' αυγά με τα δικά του. Η νόνα η Χελώνα όμως, με τα δέκα της εγγόνια, κάτι του σκαρώνει... Κι όλα του δάσους τα πουλιά, τα έντομα και τα ζωάκια θα διασκεδάσουν με το πάθημά του!


Κριτική:

"... Μια χαρούμενη, ευρηματική πασχαλινή ιστορία που θα διασκεδάσει μικρούς και μεγάλους."
Αγγελική Βαρελλά
Περιοδικό ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, τ. 21, Άνοιξη 2006

"«…Μια πασχαλινή ιστορία που αντλεί από εξαιρετικά γόνιμο έδαφος, με πρώτο και καλύτερο το πάντρεμα του λαγού, κατεξοχήν ζώου συνδεδεμένου με το Πάσχα, με τον αισώπειο μύθο. Εδώ βέβαια ο δεύτερος αναπλάθεται χαλαρά και δημιουργικά, με την αυθεντική εκδοχή του να ενσωματώνεται στην πλοκή λειτουργώντας στο μυαλό των πρωταγωνιστών εν είδει ιστορικού προηγούμενου. Κι αν η ιστορία συνήθως επαναλαμβάνεται ως φάρσα, στο Πάσχα της νόνας Χελώνας ούτε τα γεγονότα ευτελίζονται ούτε η ισχύς του διδάγματος αποδυναμώνεται, απλώς στο κείμενο είναι διάχυτη μια μάλλον χιουμοριστική παρά τιμωρητική διάθεση. Κι όλα αυτά με φόντο την πασχαλινή φύση, της οποίας ο ρόλος δεν είναι μόνο διακοσμητικός, αλλά και λειτουργικής σημασίας για την πλοκή: άλλοτε μέσα από την πολυχρωμία των λουλουδιών που δίνουν τις χρωστικές τους στη χελώνα για να βάψει τα αυγά της, άλλοτε μέσα από την εν είδει μοτίβου επαναλαμβανόμενη αναφορά στα πουλιά, στα ζώα και στα έντομα της άνοιξης, που έτσι ανάγονται σε ένα είδος «χορού» (αρχαιοελληνιστί) ή παρέας χαρούμενων πανηγυριωτών (επί το δημωδέστερον). Σε ανάλογο πνεύμα και η εικονογράφηση του Γιώργου Σγουρού, που συμβάλλει ενεργά στο τελικό ευτυχές αποτέλεσμα, παρασύροντάς μας σε ένα μαγευτικό ταξίδι σε καταπράσινα λιβάδια διάσπαρτα από ολάνθιστα πολύχρωμα λουλούδια. Αν σε ένα πρώτο επίπεδο η μοντέρνα αυτή εκδοχή της ιστορίας του λαγού και της χελώνας αναδεικνύει την αξία της ιστορικής μνήμης αλλά και της συγχώρεσης και της μεγαθυμίας, σε ένα δεύτερο –και κατά τη γνώμη μου πιο γοητευτικό– το Πάσχα της νόνας Xελώνας καθιστά σαφές ότι το λογοτεχνικό έργο –για παιδιά ή ενήλικες δεν κάνει διαφορά– δεν είναι ένα καλομαγειρεμένο φαγητό ξεσηκωμένο βήμα βήμα από κάποιον τσελεμεντέ, αλλά ένα δημιουργικό πεδίο σύνθεσης – ένα υφαντό φτιαγμένο από πολλές διαφορετικές κλωστές, αντιπροσωπευτικές διαφορετικών παραδόσεων, εποχών, μορφών, καταβολών. Όσο για το ταίριασμά τους και την ποιότητα της ύφανσης, αυτά εναπόκεινται στην καλή θέληση, στο κέφι και στη φαντασία του τεχνίτη! "
http://miaforakienankairoimikrieleni.blogspot.gr/

«…Ο Λαγός, μια κλασική φιγούρα του Πάσχα παγκοσμίως, και το τσούγκρισμα των αυγών, ένα ελληνικό έθιμο, δένουν αρμονικά σε ένα βιβλίο με αφορμή το Πάσχα και με μήνυμα διαχρονικό και πανανθρώπινο. Η Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου με τη συγγραφική της δεινότητα παίρνει το μίτο από τον Αίσωπο και συνεχίζει το μύθο του Λαγού και της Χελώνας. Διατηρεί στους απογόνους τους τα χαρακτηριστικά των προγόνων τους. Την υπεροψία, την αλαζονεία, την απερισκεψία του Λαγού αντιμετωπίζουν με τη σοφία τους η Νόνα Χελώνα και τα χελωνάκια. Αποφασίζουν να του δώσουν ένα μάθημα όπως η προπρογιαγιά τους. Ε λοιπόν, δεν θα τον αφήσουν να καυχιέται πως θα σπάσει τα αυγά όλων. Ζωγραφίζουν τα ίδια τα καβούκια τους και ο Λαγός πέφτει στην παγίδα τους. Στο τέλος όλοι αγαπημένοι τρώνε στο πασχαλινό τραπέζι της αγάπης. Μαθήματα ζωής σε ένα βιβλίο που καταφέρνει να μιλήσει στα πολύ μικρά παιδιά για μεγάλα θέματα. Δίνει έτσι την ευκαιρία στην δασκάλα ή στο γονιό, μέσα από τη δημιουργική ανάγνωση, να αναπαραστήσουν, να παίξουν, να εκφραστούν και να συζητήσουν. Η Πέτροβιτς, γίνεται αποδέκτης της κληρονομιάς του Αίσωπου και της διαχρονικότητας των μηνυμάτων του, αλλά φτιάχνει τη δική της ιστορία όπως εκείνη ξέρει, με το σύγχρονο τρόπο της δράσης και του χιούμορ.
Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Εφημ. ΘΕΣΣΑΛΙΑ, 24.4. 2016 "

"Μια πολύ όμορφη ιστορία που θα μας παρασύρει σε ένα ταξίδι στην πασχαλιάτικη φύση και θα εμπνεύσει τα μικρά μας, δίνοντας ταυτόχρονα αφορμή για ωραίες συζητήσεις."
https://dimartblog.com/2016/04/30/grandmaturtle/ 30.4.2016

http://www.sxolikivivliothiki.gr/book/pasha-tis-nonas-helonas-hartodeti-ekdosi

Τα βιβλία της Λότης... Τα βιβλία της Λότης...
Powered by Conceptum S.A.
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα