English Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα Βιογραφικό Τα βιβλία Κουβέντες με τα παιδιά Κατάλογος έργων Σύνδεσμοι Καλώς ήρθατε
Παραμύθια/Μικρές Ιστορίες:

"Κάθε νεράιδα και δουλειά"
Πατάκης, 2010. 40 σελ.
Εικονογράφηση: Δήμητρα Ψυχογυιού
ISBN: 978-960-16-3867-6

Περίληψη:
Στη φανταστική χώρα, όπου ζουν οι νεράιδες αυτού του βιβλίου, κάθε μια έχει τη δική της δουλειά, αλλά κάθε δουλειά έχει και τις δικές της αναπάντεχες δυσκολίες! Ο τρόπος που οι ασυνήθιστες αυτές νεράιδες αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους διασκεδάζει τους μικρούς αναγνώστες, ενώ ταυτόχρονα τους βοηθάει έμμεσα, με τρόπο παραμυθένιο, να ξεπεράσουν φόβους, ανησυχίες, δυσκολίες ή αμφιβολίες της ηλικίας τους.


Κριτική:

Επιτέλους ένα βιβλίο με νεράιδες διαφορετικές και με εικονογράφηση που δε θυμίζει σε τίποτα τις γνωστές ξένες γλυκερές φιγούρες, αλλά πηγάζει από τη βυζαντινή μας παράδοση. Εδώ οι νεράιδες είναι πέντε, όσες και οι ιστορίες, και κάθε μια έχει τη δική της σοβαρή δουλειά. Με τρόπο και λόγο μαγευτικό, αλλά και ψυχολογικά σωστό, η συγγραφέας ταξιδεύει τα παιδιά στον κόσμο της φαντασίας. Μέσα από τις δικές τους περιπέτειες, οι νεράιδες θα τα βοηθήσουν έμμεσα να ξεπεράσουν φόβους, ανησυχίες, δυσκολίες ή αμφιβολίες της ηλικίας τους. Ένα ξεχωριστό, άψογα γραμμένο βιβλίο, κόσμημα για κάθε παιδική βιβλιοθήκη και πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των γονιών.
Λίτσα Ψαραύτη, Περιοδικό ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, τ. 100, Χειμώνας 2010-2011

«…Ένα απολαυστικό ταξίδι για μικρούς και μεγάλους… Εξαιρετικό, γρήγορο και εύκολο στην ανάγνωση ακόμα και για τους πιο μικρούς φίλους μας, με ευφάνταστη πλοκή και εξαίσια εικονογράφηση. Ένα από τα δώρα που πρέπει να κάνετε στα παιδιά –τα δικά σας αλλά και των φίλων σας- και να το διαβάσετε μαζί τους!...»
Ηλ. περιοδικό ΜΑΤΙΑ (www.matia.gr ) 22 Δεκεμβρίου 2010

«Το διαβάσαμε και το αγαπήσαμε όσο και η εγγονή της Λότης Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου. Oι λόγοι αμέτρητοι: σε μια εποχή που μας έχουν κατακλύσει οι νεράιδες εισαγωγής κι οι εγχώριες πασπαλισμένες με τόνους ψεύτικης χρυσόσκονης, έρχονται η Ονειρένια, η Συννεφένια, η Αστερένια, η Αχτιδένια και η Μελένια, να μας ταξιδέψουν στο χώρο του αυθεντικού παραμυθιού. Λογοτεχνικό ύφος που παραπέμπει στα λαϊκά παραμύθια, δένει αρμονικά με την «βυζαντινή» εικονογράφηση δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο βιβλίο για τους λιλιπούτειους αναγνώστες...»
http://elniplex.com/2013/03/17/

«...Οι νεράιδες, ως τίτλοι παιδικού βιβλίου τα τελευταία χρόνια έχουν προβληθεί ιδιαίτερα. Βιβλία μεταφρασμένα κυρίως με νεράιδες πασπαλισμένες με χρυσόσκονη, νεράιδες  του σκοτεινού δάσους, του νερού, νεράιδες παντού. Το βιβλίο Κάθε νεράιδα και δουλειά, κινείται σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο που αφορά στο κείμενο και στην εικονογράφηση. Έχει το ύφος των ελληνικών λαϊκών παραμυθιών. Είναι γνωστό ότι η συγγραφέας υπηρετεί με σοβαρότητα όλα τα είδη της πεζογραφίας με έμφαση στο παιδικό/εφηβικό μυθιστόρημα και τις μικρές ιστορίες, χωρίς όμως να λησμονεί το πρώτο και αγαπητό στα παιδιά λογοτεχνικό είδος, το παραμύθι. Ανατρέχοντας στη λίστα με το εργογραφικό της προφίλ, διαπιστώνει κανείς την συμπάθειά της στο λαϊκότροπο παραμύθι. Σε αυτή την κατηγορία  ανήκει και το παρόν βιβλίο με ιστορίες στις οποίες πρωταγωνιστούν 5 νεράϊδες: η Ονειρένια, η Συννεφένια, η Αστερένια, η Αχτιδένια και η Μελένια. Ο ρόλος της κάθε μιας εύκολα αναγνωρίζεται από τα ονόματά τους. Η Ονειρένια είναι αυτή που φέρνει στον ύπνο των παιδιών γλυκά όνειρα, αλλά τι γίνεται όταν στην απόχη της που τα κουβαλά  πιάνονται και κάποια κακά όνειρά; Και τι θα συμβεί όταν η Συννεφένια που διώχνει τα σύννεφα για να λάμπει ο ήλιος, δεν έχει κέφι για δουλειά μια μέρα αφού κάποιος της έβαλε τις φωνές;  Πώς θα συνεχίσει να χτενίζει τα μαλλιά του Ήλιου η Αχτιδένια, όταν η χτένα της μια μέρα πέφτει στη θάλασσα και χάνεται για πάντα; Η Αστερένια που ανάβει όλα τα αστέρια στον ουρανό, βρίσκει λύση και νικά το φόβο της όταν κάποιο βράδυ το φεγγάρι εξαφανίζεται. Και η πέμπτη η μικρότερη η Μελένια που άλλη δουλειά δεν έχει από το να παίζει και να κουβεντιάζει με πεταλούδες και μέλισσες, τι θα κάνει όταν κάποια μέρα θα διαπιστώσει ότι όλοι είναι απασχολημένοι και δεν έχει παρέα στο παιχνίδι της; Τη λύση σε όλες θα δώσει η έκτη νεράιδα η Γνωστική, που μολονότι δεν είναι από τις πρωταγωνίστριες σε καμία από τις πέντε ιστορίες, είναι εκείνη που συμβουλεύει τις άλλες. Πέντε τρυφερές παραμυθοιστορίες, που λικνίζουν την φαντασία του παιδιού και το νανουρίζουν με λόγια που μιλούν για την απώλεια, την αξία της εργασίας, την αλληλοβοήθεια, τον  φόβο. Η συγγραφέας ξέρει να υφαίνει τον παραμυθιακό λόγο και να τον χαρίζει στα παιδιά με γλώσσα απλή και τρυφερή, σαν ένα δώρο ψυχής. Βιβλίο  αυθεντικά  λογοτεχνικό, μακριά από την πληθώρα των κειμένων που μας κατακλύζουν τα τελευταία χρόνια και στερούνται κάθε λογοτεχνικότητας, καθώς θυσιάζονται στο πνεύμα της  εξυπηρέτησης της παιδαγωγικής λογοτεχνίας και της «ευέλικτης ζώνης». Η Δήμητρα Ψυχογιού κάνει ακόμη πιο χαρούμενες και φωτεινές τις ιστορίες με τα έντονα και λαμπερά χρώματα που χρησιμοποιεί αλλά και με τα πρόσωπα που έχουν κάτι από τις βυζαντινές αγιογραφίες. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά μέχρι 10 χρονών...»
Τασούλα Τσιλιμένη
Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
http://keimena.ece.uth.gr/main/index.php?option=com_content&view=article&id=222:petrovits-androutsopoulou&catid=38:childbooks&Itemid=58

http://www.sxolikivivliothiki.gr/book/kathe-neraida-kai-doyleia


Τα βιβλία της Λότης... Τα βιβλία της Λότης...
Powered by Conceptum S.A.
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα