English Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα Βιογραφικό Τα βιβλία Κουβέντες με τα παιδιά Κατάλογος έργων Σύνδεσμοι Καλώς ήρθατε
Παραμύθια/Μικρές Ιστορίες:

"Στον ίσκιο του παραμυθόδεντρου"
2η Έκδοση Πατάκης 2019, 130 σελ.
Εικονογράφηση: Νικόλας Ανδρικόπουλος
ISBN:978-960-16-3951-2


Περίληψη:
Δώδεκα από τα πιο αγαπημένα παραμύθια που έχει γράψει η συγγραφέας συγκεντρώθηκαν σε τούτο το βιβλίο για να κρατήσουν συντροφιά σε μικρούς και μεγάλους. Μιλούν για πράγματα θαυμαστά, πότε αστεία και πότε σοβαρά, για ζαβολιές και πονηριές, για ζώα και πουλιά, μάγισσες και νάνους, άρχοντες και πεντάμορφες, αλλά και γι’ απλούς ανθρώπους που έζησαν σε χρόνια πολύ δύσκολα, μα όσες περιπέτειες κι αν πέρασαν, δεν έπαψαν ποτέ να προσπαθούν, να ονειρεύονται και να ελπίζουν.


Κριτική για τα παραμύθια που περιέχονται στο βιβλίο:
Οι ζαβολιές του Ζαβολίνου
«.. Σ' έναν κόσμο που ανέχεται τη ζαβολιά και αδιαφορεί συχνά για την παρανομία, το τρυφερό αυτό παραμύθι, θυμίζει με χιούμορ ότι μπορούμε να βρούμε τρόπους ν' αντιμετωπίσουμε τις αδικίες. Η συγγραφέας, πολυγραφότατη και πολυβραβευμένη, γνωρίζει καλά την παιδική ψυχολογία και τον τρόπο που μπορεί να προσεγγίσει τους μικρούς αναγνώστες, ώστε τα βιβλία της να τους γίνονται αγαπητά. Η διήγησή της θυμίζει τα παλιά καλά παραμύθια της γιαγιάς ή τα κλασικά παραμύθια του Άντερσεν. Πλάθει χαρακτήρες, ενώ παράλληλα περνάει μηνύματα στα παιδιά τόσο αυτά που κάνουν τις ζαβολιές όσο και αυτά που τις δέχονται.»
Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, 15 Δεκεμβρίου 2002.

«... Θα απολαύσετε ένα παραμύθι διασκεδαστικό με τον ωραίο λόγο της συγγραφέως.»
Γιάννης Παπαδάτος, UNICEF και KΟΣΜΟΣ, τ.50, Φθινόπωρο 2002.

«... ΄Ενα ακόμα βιβλίο της συγγραφέως, που με τον γνωστό παραμυθιακό της λόγο καταφέρνει να απογειώσει τον αναγνώστη... ΄Ενα παραμύθι που μιλάει για την αγάπη που ξέρει να συγχωρεί αλλά και για τη λυτρωτική δύναμη της μεταμέλειας».
Τασούλα Τσιλιμένη, Αν. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ, 20.1.2003.

«... Οι ζαβολιές του Ζαβολίνου διαβάζονται με πολύ ενδιαφέρον και είναι άριστο δείγμα της μεγάλης αποστολής της λογοτεχνίας για παιδιά που πρέπει να γοητεύει και κρυφά να διδάσκει".
Ζωή Γκενάκου, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ιαν. 2003.

«... Η συγγραφέας δίνει ένα καλό μήνυμα στα παιδιά, για να φυλάγονται από τους "ζαβολίνους" της κοινωνίας. Το καλογραμμένο κείμενο και η ιδανική εικονογράφηση συνθέτουν ένα άρτιο αισθητικά βιβλίο, που θα το χαρούν οι μικροί αναγνώστες».
Λίτσα Ψαραύτη, Περιοδικό ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, τεύχος 9-10, Άνοιξη-Καλοκαίρι 2003.

Η φωνή των ζώων
«... ΄Ομορφο παραμύθι, γραμμένο με κέφι από τη γνωστή συγγραφέα, έτσι όπως εξελίσσεται με την προσθήκη σταδιακά καινούριου ζώου και άλλης φωνής. Θα διασκεδάσει πολύ τα παιδιά, αλλά και θα τα κάνει να σκεφτούν αυτό που είπε η σοφή κουκουβάγια: Κάθε ζωντανό έχει από τη φύση του εκείνο που του χρειάζεται».
Ελένη Σαραντίτη, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 12 Ιουλίου 2002.

«Ορισμένα ζώα έδωσαν κάτι από τη δική τους φωνή και παρά τις αντιρρήσεις της κουκουβάγιας έφτιαξαν μια τεράστια λέξη για να τη δώσουν στο άλογο, μιας κι όπως είπαν δεν έχει καλή φωνή... Είναι μια ιστοριούλα που θα σας διασκεδάσει και βέβαια μπορείτε κι εσείς να προσθέσετε ζώα για τον κατάλογο εκείνων που θα προτείνουν στο άλογο την αλλαγή της φωνής του!... Είμαι σίγουρος όμως ότι θα προσπαθήσετε μαζί με την κουκουβάγια να κάμετε τα ζώα ν' αλλάξουν γνώμη.
Γιάννης Παπαδάτος, UNICEF και κόσμος, τ. 48, Άνοιξη 2002.

Το δίκροκο αυγό
«... Εκείνο που εντυπωσιάζει και αποτελεί ανατροπή σε ό,τι ισχύει στην καθημερινή πραγματικότητα, είναι το γεγονός ότι κανένα ζώο δεν θεωρεί τον εαυτό του άξιο μιας τέτοιας τιμής (θεολογικότερο μήνυμα θα μπορούσε να υπάρξει;) Και ανεξάρτητα από το τι θεωρεί το κάθε ζώο σημαντικό, ομορφιά, ωφελιμότητα, δύναμη εξυπνάδα κ.λπ., στο τέλος συνειδητοποιεί, μαζί του και ο αναγνώστης, πως όλα τούτα αποτελούν λεπτομέρειες ενός όλου, που είναι η ίδια η ζωή. Πραγματικά ευρηματική η απάντηση. Και το σημαντικότερο ότι με τόσο απλό τρόπο δίνονται στα παιδιά τόσο μεγάλες αλήθειες. Μάθημα πολύτιμο για κάθε ένα που οικειοποιείται τον τίτλο του συγγραφέα...»
Ζωή Κανάβα, Συγγραφέας, Αθήνα, 5.4.2003.

«... Η γνωστή συγγραφέας δίνει ένα ακόμα δείγμα της ποιοτικής δουλειάς της, μια ιστορία γραμμένη με κέφι, που θα διασκεδάσει αλλά και θα τονώσει το αίσθημα αυτοπεποίθησης στα μικρά παιδιά για τις όποιες ικανότητές τους.»
Περιοδικό ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, Τεύχος 13 - Άνοιξη 2004.

«…Ένα όμορφο παραμύθι με σαφείς αναφορές ως προς τη δομή και το ύφος, στα αγαπημένα λαϊκά παραμύθια γραμμένο με τον μοναδικό τρόπο της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου.»
Μαίρη Μπιρμπίλη, http://elniplex.com 17 .3. 2013

Το χελιδόνι κι η πεταλούδα
«... ένα μικρό παραμύθι που τονίζει την αξία της φιλίας και το θάρρος που χρειάζεται να δείχνουμε στη ζωή».
Περιοδικό ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΓΟΝΕΙΣ - Απρίλης 2002.

«Είναι αλήθεια ότι λείπουν από την εγχώρια λογοτεχνία παιδικά βιβλία που να αναφέρονται σε συναισθήματα των παιδιών ή σε δεξιότητές τους. Αλλά κι αν υπάρχουν, «χάνονται» σε ένα μάλλον στείρο διδακτισμό. Σ' αυτό το βιβλίο μια πεταλούδα βοηθάει ένα φοβισμένο χελιδόνι στο πρώτο του πέταγμα. Πρόκειται για μια 'παιδαγωγική' παραμυθική ιστορία, που με επιτυχημένο έμμεσο τρόπο αναφέρεται στη συνεχή προσπάθεια για την επίτευξη κάποιου στόχου και στην αλληλοβοήθεια»
Γιάννης Παπαδάτος, Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ, τ. 430, Ιούνιος 2002.

«... ένα παραμύθι που τονίζει το θάρρος για τη ζωή και την αξία της φιλίας».
Αγγελική Βαρελλά, Περιοδικό ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - τ.5, Άνοιξη 2002.

«... Χρησιμοποιώντας έναν ευχάριστο και απλό λογοτεχνικό λόγο που δεν κουράζει και με τη βοήθεια των καλαίσθητων εικονογραφήσεων, η συγγραφέας παρασύρει τα παιδιά σε ένα όμορφο ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας, μαθαίνοντάς τους παράλληλα τη δύναμη και την αξία της φιλίας, αλλά και πώς να καταπολεμούν τους φόβους τους. Πρόκειται λοιπόν για ένα διασκεδαστικό και παράλληλα διδακτικό βιβλίο που θα ικανοποιήσει μικρούς και μεγάλους».
Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ - Κυριακή, 18 Αυγούστου 2002.

Παραμύθια της αγάπης:
Τα τρία αδέλφια
Ο ΄Αρχοντας και η Αυγή
Οι περιπέτειες του Μιχάλη

«... Η μεγάλη παραμυθού της παιδικής μας λογοτεχνίας με την πλούσια φαντασία και την άψογη γραφή της μας ταξιδεύει στον κόσμο των θαυμάτων και μας θυμίζει ότι οι δυσκολίες και οι λύπες της ζωής χρειάζεται ν' αντιμετωπίζονται με θάρρος και καλοσύνη».
Λίτσα Ψαραύτη, Περιοδικό ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, τ. 20, Χειμώνας 2005.

«... τα βρήκα άκρως απολαυστικά. Παραπέμπουν στις καλύτερες στιγμές των λαϊκών παραμυθιών... Έχουν αυτή τη λιτότητα και την αποφθεγματική σοφία του λαϊκού παραμυθιού, προπάντων όμως μιμούνται με τρόπο απαράμιλλο τη διηγηματική του φόρμα».
Ηρακλής Καλλέργης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Πάτρα, 13 Δεκ. 2005.

«...Τα τρία κείμενα δένουν μεταξύ τους όχι μόνο επειδή διαπραγματεύονται την αξία και τη δύναμη της αγάπης, της καλοσύνης, του θάρρους αλλά και γιατί τα χαρακτηρίζει ο αφηγηματικός λαϊκός λόγος, τον οποίο με δεξιοτεχνία χειρίζεται η συγγραφέας»
Τασούλα Τσιλιμένη, Αν. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ (Λάρισα), 29 Δεκ. 2005.

«... Χρησιμοποιώντας έναν ευχάριστο και απλό λογοτεχνικό λόγο που δεν κουράζει και με τη βοήθεια των καλαίσθητων εικονογραφήσεων, η συγγραφέας παρασύρει τα παιδιά σε ένα όμορφο ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας, μαθαίνοντάς τους παράλληλα τη δύναμη και την αξία της φιλίας, αλλά και πώς να καταπολεμούν τους φόβους τους. Πρόκειται λοιπόν για ένα διασκεδαστικό και παράλληλα διδακτικό βιβλίο που θα ικανοποιήσει μικρούς και μεγάλους».
Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ - Κυριακή, 18 Αυγούστου 2002.

Ένα κουκί και δυο ρεβίθια κάνουν τρία παραμύθια:
Ο Ζάχος και η τύχη
Οι δυο γειτόνισσες και οι μήνες
Ο καπετάνιος και τ’ αυγά

«Θαυμάζει κανείς πώς μπορεί ένας ταλαντούχος συγγραφέας να κάνει όχι μόνο καινούρια τα παραμύθια που διηγήθηκαν παλιοί παραμυθάδες, αλλά να τους δώσει πνοή γέννας. Τα διαβάζεις, ξεχνιέσαι και, όπως στο μικρό παιδί, σε ακολουθούν στον ύπνο σου. Χωρίς διδαχτισμό, έρχεται και σε διδάσκει το παραμύθι και σου θυμίζει ότι η εξυπνάδα βοηθάει για να νικήσει το Καλό. Δε φτάνει μόνο η τύχη – την τύχη την κυβερνάει το μυαλό, ένα μυαλό που δεν κοιμάται, αλλά αγωνίζεται να βρει λύσεις και τις βρίσκει. Γραφή που ρέει, γραφή που σε αιχμαλωτίζει και τη χαίρεσαι».
Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη, Περιοδικό ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, τ.85 - ΄Ανοιξη 2007.

«Δώδεκα πανέμορφα παραμύθια, γραμμένα αριστοτεχνικά από μια συγγραφέα που έχει προσφέρει πολλά στην παιδική λογοτεχνία… Παραμύθια για τη φιλία, την αγάπη, την μεταμέλεια, την πίστη στον εαυτό μας. Και όλα αυτά περνάνε αβίαστα χωρίς ίχνος διδακτισμού. Τρυφερά παραμύθια που θα λατρέψουν οι μικροί μας φίλοι…. Ένα βιβλίο- θησαυρός που θυμίζει παλιά καλά λαϊκά παραμύθια».
Βασίλης Κουτσιαρής. Ο Μαγικός Κόσμος του Παιδικού Βιβλίου http://www.kosvoice.gr.

«Αειθαλής και καρποφόρα, η γραφή της Λότης Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, ξεδιπλώνει γενναιόδωρα, στο βιβλίο της, ένα τοπίο δώδεκα μύθων, όπου το φανταστικό απορρέει από το πραγματικό με σκοπό να το ερμηνεύσει. Έτσι όπως γνωρίζουν και κάνουν μόνον οι καλοί και άξιοι παραμυθάδες… Στον ίσκιο του παραμυθόδεντρου υπάρχει μια αγκαλιά για τα παιδιά γεμάτη από το άρωμα και τη μαγεία της κλασσικής λογοτεχνίας. Η συγγραφέας προτρέπει τους μεγάλους να θυμηθούν και τους μικρούς να ανακαλύψουν τις σοφές αλήθειες των παραμυθιών, σαν «τα χρόνια τα παλιά, τα παραμυθένια, που όλα πότε πότε ήταν δυνατά».
Χριστίνα Κόλλια http://fractalart.gr/dentro-paramithas/.

http://www.sxolikivivliothiki.gr/book/ston-iskio-toy-paramythodentroy

Τα βιβλία της Λότης... Τα βιβλία της Λότης...
Powered by Conceptum S.A.
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα