English Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα Βιογραφικό Τα βιβλία Κουβέντες με τα παιδιά Κατάλογος έργων Σύνδεσμοι Καλώς ήρθατε
Παραμύθια/Μικρές Ιστορίες:
"Στη γειτovιά τoυ ήλιoυ"
Κασταvιώτης, 1980 - 8η έκδoση 2003. Ψυχογιός, 2010 - 18η έκδ. 2022. 80 σελ. (Διατίθεται και σε e-book)
Εικονογράφηση: Κατερίνα Χρυσοχόου
Βράβευση:
Βραβείo της Γυvαικείας Λoγοτεχνκής Συvτρoφιάς
ISBN: 960-03-0547-1 (Καστανιώτης) 978-960-453-696-2 (Ψυχογιός)

Μεταδόθηκε από τηv ΕΡΤ-1.
Απόσπασμα περιλαμβάvεται σε αvαγvωστικό για τα ελληvόπoυλα της Γερμαvίας.

Περίληψη:
Η γειτονιά του ήλιου μπορεί να είναι η κάθε πλατεία ανάμεσα στις πανύψηλες οικοδομές, στ' αυτοκίνητα και στους κουρασμένους ανθρώπους. Φτάνει να υπάρχουν οι ζεστές καρδιές των παιδιών με τα γεμάτα ανθρωπιά αισθήματα και τα καθαρά μάτια. Γιατί τότε ο ήλιος μπορεί να χωθεί και στις καρδιές των μεγάλων και να τους ξαναδώσει το γέλιο, ίσως και τ' όνειρο.


Κριτική:

"... ένα χαρούμενο βιβλίο, γραμμένο με κέφι... Δέκα μικρά παιδιά, καθένα με τον τύπο του, τις χαρές, τις έννοιες του, αλλά και τη μυστική τους επικοινωνία, το ανεπανάληπτο δέσιμο της φιλίας και της συντροφικότητας".
Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ - 20.12.1980

"... Δέκα μικρές ιστορίες με ήρωες τα πιτσιρίκια μιας γειτονιάς. Γραμμένες με διασκεδαστικό ύφος, δίνουν, μέσα από παραμύθια και παιχνίδια, απλές χρήσιμες γνώσεις ή θίγουν με φυσικότητα προβλήματα μικρά και μεγάλα - το φόβο στο σκοτάδι, το φόβο του νοσοκομείου, τη φτώχεια, το διαζύγιο των γονιών - που έχουν μεγάλο αντίχτυπο στην ψυχή των μικρών παιδιών και που οι γονείς τ' αφήνουν συχνά αναπάντητα".
Περιοδικό ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΆ -τεύχος 7

"Γραμμένο με κέφι, αλλά και γνώση της παιδικής ψυχής, το συμπαθητικό αυτό βιβλίο αποτελείται από δέκα μικρές ιστορίες. Με συνδετικό κρίκο την πλατεία του ΄Ηλιου - σημείο αναφοράς της παιδικής συντροφιάς - η συγγραφέας ξετυλίγει μ' αγάπη και χιούμορ την προσωπική ιστορία του κάθε παιδιού, σκιαγραφώντας παράλληλα τη φιλία, τη συντροφικότητα και τους δεσμούς που δένουν τους δέκα μικρούς φίλους."
Εφημερίδα ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ - 13.1.1981

"΄Οταν μαυρίζει η καρδιά του ανθρώπου από την αθλιότητα της καθημερινής ζωής, η καλύτερη λύση είναι να διαβάζει ένα παιδικό βιβλίο, σαν αυτό το χαριτωμένο, δροσερό κι ολόφωτο που χάρισε στα παιδιά μας - αλλά και στους μεγάλους - η πολυβραβευμένη κι άξια συγγραφέας..."
Περιοδικό ΕΥΘΥΝΗ - τεύχος 118 - Οκτώβρης 1981

«... Μικρές ιστορίες αριστοτεχνικά πλεγμένες με το παιχνίδι στη γειτονιά, έτσι ώστε και τα πιο σοβαρά θέματα να ξεπερνιούνται με αισιοδοξία. Υποδειγματικές μικρές ιστορίες από τις καλύτερες του είδους».
Αγγελική Βαρελλά
Περιοδικό ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - τ.8, Χειμώνας 1987

Μια ξεχωριστή ιστορία από την καταξιωμένη συγγραφέα που κατορθώνει να συγκινήσει αλλά και να προβληματίσει τους μικρούς αναγνώστες.
ΣΦΗΝΑ, 23 Απριλίου 2010

Στη γειτονιά του ΄Ηλιου, μια γειτονιά που θα μπορούσε να είναι σε οποιαδήποτε πόλη, ζουν δέκα μικρά παιδιά,. ΄Όλα μαζί παίζουν, μαλώνουν, φιλιώνουν, συμπαραστέκονται το ένα στο άλλο και δε διστάζουν ν’ αντιδράσουν ομαδικά, όταν κάτι τους φαίνεται άδικο. Μέσα από το παιχνίδι μαθαίνουν πράγματα καθημερινά αλλά και έννοιες σημαντικότερες, όπως η αξία της φιλίας, η σημασία του περιβάλλοντος, οι καλές ανθρώπινες σχέσεις και η αληθινή αγάπη.
Σαββατιάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – Βιβλιοθήκη, 11 Σεπτ. 2010

«… δεν μπόρεσα παρά να θαυμάσω την επίκαιρη πένα, καθώς γινόμουν ένα με την δεκαμελή πιτσιρικοπαρέα και τις ανησυχίες της. Από τις δέκα ιστορίες ξεχώρισα την 8η, Τα γενέθλια του Μιχάλη, που δεν έχει διόλου όρεξη για παιχνίδι, καθώς πλησιάζουν τα γενέθλιά του, τα οποία δεν θα γιορτάσει φέτος, καθώς ο πατέρας του είναι άνεργος…  Μα να που ένας παππούς παραμυθάς και 9 καλοί φίλοι είναι αρκετά για τα καλύτερα γενέθλια του κόσμου… Επίκαιρο όσο ποτέ και φυσικά ελπιδοφόρο»
Μαίρη Μπιρμπίλη
http://elniplex.com/

Τα βιβλία της Λότης... Τα βιβλία της Λότης...
Powered by Conceptum S.A.
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα