English Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα Βιογραφικό Τα βιβλία Κουβέντες με τα παιδιά Κατάλογος έργων Σύνδεσμοι Καλώς ήρθατε
Παραμύθια/Μικρές Ιστορίες:
"Iστoρίες πoυ καvέvας δεv ξέρει"
Πατάκης, 1984 - 14η έκδoση 2014. 70 σελ.
Εικονογράφηση: Βασίλης Παπατσαρούχας
Βράβευση:
Βραβείo της Εστίας Τ. Τραvoύλη
ISBN: 960-16-1238-6

Περίληψη:
"Καιροί και χρόνια έχουν περάσει από τότε που τον Εργοκλή τον κυνηγούσε, λέει, ένας παράξενος γίγαντας..." Κατάφερε όμως ποτέ να τον πιάσει; Κανένας δεν ξέρει. ΄Οπως κανένας δεν ξέρει τι απόγινε το κλειδί που άνοιγε το παράξενο κουτί με του κόσμου τα "γιατί", κανένας δεν ξέρει αν έζησε καλά ο Διοκλής με τη Διοτίμα και το φτερωτό αλογάκι του. Εκείνο που εύκολα καταλαβαίνει κανείς είναι πως οι τρεις ιστορίες αυτού του βιβλίου είναι βγαλμένες μέσα από την ελληνική παράδοση και μιλούν για πανανθρώπινους καημούς και αλήθειες αιώνιες.


Κριτική:
"...άλλη μια αξιόλογη προσφορά στην Παιδική μας Λογοτεχνία. Πρωτότυπες οι ιστορίες, γοητεύουν προβληματίζουν, υποβάλλοντας έμμεσα το παιδαγωγικό τους μήνυμα".
Ευγενία Παλαιολόγου-Πετρώνδα, Λευκωσία, 8 Δεκεμβρίου 1984

"... Σίγουρα κανείς δεν ξέρει κι ούτε μπορεί να γράψει τέτοιες θαυμάσιες ιστορίες, με τόση σοφία μέσα τους".
Δημήτρης Μανθόπουλος, Δράμα, Δεκέμβρης 1984

"... Με συγκίνησε ο συμβολισμός που ενυπάρχει στον Εργοκλή και τον Γίγαντα.. Συμβολικό και το "Τα τρία αδέλφια και το γιατί" και χαριτωμένο σαν πλοκή και κατάληξη - τα γιατί δεν σώνονται όσο και να απαντήσουμε αρκετά...Πιο δύσκολο στο συμβολισμό του "Το Αλογάκι του Διοκλή", με τη σχετικότητα του χρόνου, που πάει στα παλιά αλλά και στα μελλούμενα, αλλά και φιλοσοφημένο ιδιαίτερα".
Ανδρέας Μιχαηλίδης-Νουάρος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, 9.12.1984

"Πρόκειται για ιστορίες; Για διηγήματα; Για παραμύθια; Είναι βιβλίο για μικρούς; Για μεγάλους; Για όλους; Πραγματικά "κανένας δεν ξέρει". Το βέβαιο είναι πως πρόκειται για ένα βιβλίο πρωτότυπο: Βγαλμένο μέσα από την ελληνική παράδοση, κατορθώνει να δέσει το χτες, το σήμερα και το αύριο, μιλώντας με τρόπο ποιητικό για πανανθρώπινους καημούς και για θέματα αιώνια".
Γιώργος Σαββίδης, Εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ - 18.12.1984

"... δίνει σύγχρονα υπαρξιακά προβλήματα με παραμυθένιο τρόπο, με ονόματα αρχαιοελληνικά μέσα σε μια ατμόσφαιρα γοητευτική και με μια γλώσσα που αστράφτει και θυμίζει διήγηση λαϊκή. Ωραιότατη δουλειά για παιδιά μεγάλα, για δασκάλους που είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν με τους μαθητές τους..."
Περιοδικό ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ - τεύχος 2/1985

"Το χτες, το σήμερα και το αύριο δένονται αρμονικά και δίνονται με μια αριστοτεχνική γλώσσα, η οποία θυμίζει λαϊκό παραμύθι αλλά έχει ποιητική χροιά, χωρίς να χάνει διόλου την ουσία της..."
Αντώνης Δελώνης, Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ (ΙΙΙ), 30.1.1985

"... μας κάνει να μακαρίζουμε τους σημερινούς νέους μας, που, τώρα στον καιρό τους, μπορούν να διαβάζουν τόσο ξυπνά και μαζί τόσο γοητευτικά κείμενα γραμμένα από μαστόρισσες σαν την Λ.Π.-Α".
Χρίστος Κατσιγιάννης, Εφημερίδα ΠΟΡΕΙΑ Κορίνθου - 10.4.1985

"...Το διαβάσαμε με πολλήν ευχαρίστηση. Αισθανθήκαμε πως γινόμαστε πάλιν παιδιά, αλλά παιδιά... στοχαστικά και μεγάλα!".
Πέτρος Γλέζος, Διαλεχτή Ζευγώλη-Γλέζου, Αθήνα, 9.4.85

"Τρία λαχταριστά παραμύθια που διαθέτουν αρχοντικά τη δροσιά των λαϊκών μας παραμυθιών και την υποβολή και γοητεία της μεγάλης προσωπικής δημιουργίας".
Ιωάννης Θεοχάρης, Συγγραφέας-Λυκειάρχης, Ιωάννινα, Απρίλης 1985

"Κείμενα με εσωτερικό προβληματισμό πάνω σε καίρια και πανανθρώπινα/ διαχρονικά θέματα. Η ανάγκη για ελεύθερη δημιουργία ταυτότητας, η μοναδικότητα και η αξία της κάθε στιγμής, η αιώνια αναζήτηση της αλήθειας είναι οι τρεις άξονες που πάνω τους αναπτύσσονται οι τρεις μύθοι..."
Μάνος Κοντολέων, Περιοδικό ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - τεύχος 9, ΄Ανοιξη 1988

http://www.sxolikivivliothiki.gr/book/istories-poy-kanenas-den-xerei-anamorfomeni-ekdosi

Τα βιβλία της Λότης... Τα βιβλία της Λότης...
Powered by Conceptum S.A.
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα